Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Πώς θα κάνω λίπασμα τα απορρίμματα της κουζίνας;

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Οικολογία
Κομποστοποιώντας φύλλα, κομμένο γρασίδι και απορρίμματα της κουζίνας μπορώ να έχω ένα πολύ καλό και οργανικό λίπασμα για τον κήπο.

Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης των οργανικών υπολειμμάτων έχει επικρατήσει να ονομάζεται διεθνώς κομποστοποίηση (composting). 

Πώς φτιάχνω το κομπόστ;
Ανακυκλώνοντας φύλλα από φυτά και δέντρα. Υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών δέντρων (κλαδιά, βλαστοί). Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους). Μαραμένα λουλούδια. Χώμα από γλάστρες (όταν ανανεώνεται το χώμα τους). Κλαδιά δένδρων και θάμνων. Στάχτη από ξύλα. Κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες. Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας). Μαζί με τα απορρίμματα της κουζίνας όπως υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα. Τσόφλια από αυγά. Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού με το νερό τους. Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμά τους στην κουζίνα (φλούδες από λαχανικά και φρούτα, βολβοί από φασόλια, αρακά, κουκιά κ.ά.) Υπολείμματα βρασμένων φαγητών στα οποία δεν έχει προστεθεί λάδι.  Επίσης μπορώ να προσθέσω φύκια θαλάσσης και κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Όλα αυτά τα τοποθετώ σ΄ένα κάδο κομποστοποίησης ή αν δεν θέλουμε ν’αγοράσουμε κάδο σ’ένα παλιό ντεπόζιτο νερού όπου θ’ανοίξουμε αρκετές τρύπες στις πλευρές του, κάτι που είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία του αέρα. Εάν έχουμε κήπο με μία αυτοσχέδια κατασκευή από ξύλο ή συρματόπλεγμα, έχουμε φτιάξει τον δικό μας χώρο κομποστοποίησης.  
Το άριστο μέγεθος των υλικών για τον σωρό μας είναι από 1,5-7,5 cm περίπου. Το μέγεθος του υλικού επηρεάζει σημαντικά τη μικροβιακή δραστηριότητα. Στη βάση του σωρού θα ήταν καλό να τοποθετήσουμε το πρώτο στρώμα από ένα ξηρό ασυμπίεστο υλικό όπως θρύμματα ξύλου, για να εξασφαλίσουμε τον καλό αερισμό από κάτω. Μετά προσθέτουμε εναλλάξ ένα στρώμα υγρών υλικών π.χ. γρασίδι, φλούδες φρούτων και μετά συνεχίζουμε με μια στρώση από απορροφητικά υλικά π.χ. άχυρο, ξερά φύλλα, στάχτη. Καθώς προσθέτουμε κάθε στρώμα, το βρέχουμε με νερό. Τέλος προστατεύουμε το σωρό από τις καιρικές συνθήκες και τον καλύπτουμε με άχυρο ή με ένα μουσαμά στην κορυφή.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ανακατεύουμε το σωρό κάθε 7 με 10 ημέρες για να αερίζεται καλά και να εξελίσσεται η ζύμωση. Για να υπάρχει η απαραίτητη υγρασία, κάθε φορά που ανακατεύουμε το σωρό τον βρέχουμε. Η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%. Το μυστικό για γρήγορη κομποστοποίηση είναι συχνό γύρισμα. Εξασφαλίζει τον καλό αερισμό και οι μικροοργανισμοί δουλεύουν κυριολεκτικά πυρετωδώς. 
Γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψωμί ή  άλλα οργανικά απορρίμματα δεν τα τοποθετούμε στο κομπόστ μας γιατί προσελκύουν μύγες και άλλα ζωύφια. 

Να σημειώσουμε ότι το κομπόστ δεν μυρίζει και γι’αυτό μπορείται να το φτιάξετε ακόμα και στο μπαλκόνι σας (μέσα σε μία μεγάλη πήλινη γλάστρα).  Στην περίπτωση όμως που συμβεί αυτό, θέλει πολύ καλό ανακάτεμα. 
Ο χρόνος που χρειαζόμαστε για την ζύμωση είναι 2 με 3 μήνες και το δικό μας λίπασμα, είναι έτοιμο !

Συντακτική ομάδα: Σοφία Θεοφάνη
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Οικολογία
Συντακτική Ομάδα
07/12/12 08:59
Αρέσει: 7 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Σημείωσε αύξηση η Ανακύκλωση Λαμπτήρων!

Μέσα στο 2012 ανακυκλώθηκαν 763.000 λαμπτήρες έναντι 626.000 λαμπτήρων το 2011...

Διαβάστε περισσότερα...
"Ο Θεός δημιούργησε το φαγητό, ο διάβολος το καρύκευμα"

Ο λόγος για τα μπαχαρικά! Είναι οι μικροί, πολύτιμοι θησαυροί που μετατρέπουν με...

Διαβάστε περισσότερα...
Απλά tips για να μην είναι το ψυγείο σου εστία μόλυνσης και για να συντηρούνται τα τρόφιμα σωστά!

Ξέρεις ότι τα υπολείμματα των τροφών σε συνδυασμό με την υγρασία που επικρατεί...

Διαβάστε περισσότερα...
Καλό είναι να ξέρεις…

Μικρές αλλά σημαντικές γνώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας!

Διαβάστε περισσότερα...