Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Ιωάννης Οικονόμου: Ο Έλληνας που μιλά 32 γλώσσες!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Καριέρα
Είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η γλώσσα είναι η γέφυρα που σε ενώνει με έναν άλλο πολιτισμό, λέει ο Ιωάννης Οικονόμου, ο πλέον πολύγλωσσος μεταφραστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μιλά 32 γλώσσες. 

Ο 47χρονος Κρητικός, ο οποίος εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε στα ΜΜΕ για την αγάπη του γι αυτό που κάνει και το οποίο του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες, αφού μπορεί να μιλήσει άνετα με τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, να διαβάσει τα αγαπημένα του λογοτεχνικά βιβλία στη γλώσσα που γράφτηκαν και να καταλάβει το νόημα ξένων για πολλούς τραγουδιών. 

Το να μάθει κανείς τόσες πολλές γλώσσες, σημειώνει, "χρειάζεται πολύ αγάπη, πολύ μεράκι, να έχεις τα κίνητρα, δηλαδή να είσαι σε επαφή με τους ανθρώπους που μιλάνε αυτές τις γλώσσες και να έρχεται από την καρδιά". 

Ακόμη και ένα βαρετό προς μετάφραση νομικό κείμενο, αποτελεί για τον ίδιο ευτυχία, αφού, όπως λέει, ξέρει πως για κάποιους θα είναι χρήσιμο, ενώ θεωρεί ότι οι συνάδελφοι του οικοδομούν την ενωμένη Ευρώπη, κτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας. 

Ο πολύγλωσσος μεταφραστής μεγάλωσε στο Ηράκλειο και από μικρός είχε μια φοβερή περιέργεια να μάθει τι σήμαιναν "οι άγνωστοι ήχοι" που έβγαιναν από τα στόματα των τουριστών που κατέκλυζαν το νησί και έτσι, στα 5 του χρόνια, αρχίζει να μαθαίνει Αγγλικά, ενώ μέχρι να τελειώσει το σχολείο μιλούσε ήδη 8 ξένες γλώσσες. 

Σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεσανατολικών γλωσσών και πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γνωρίζοντας νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. 

Ως μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο υπήρξε η εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, αφού δεν έχει, όπως λέει, γραμματική, ανώμαλα ρήματα, εξαιρέσεις, "αλλά η έννοια της είναι φοβερή και ήταν μια υπέροχη πρόκληση". Ευκολότερες θεωρεί τις "λατινογενείς γλώσσες" και έχει πάθος με τις "νεκρές" γλώσσες, αυτές δηλαδή που δεν μιλιούνται πια. 

Αφού έμαθε την αμχαρική γλώσσα, γιατί απλά αγαπούσε την αιθιοπική κουζίνα, ο Ιωάννης Οικονόμου, λάτρης και της γαστρονομίας, δεν αποκλείει να μάθει και κορεάτικα, αν και όπως λέει, αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα του αρέσει η κορεατική κουζίνα.

ipaideia.gr

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Καριέρα
Συντακτική Ομάδα
08/11/13 01:53
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Αφεντικό για... σκότωμα. Οδηγός επιβίωσης.

Πόσες φορές δεν σου πέρασε από το μυαλό, πόσο πιο ευχάριστη...

Διαβάστε περισσότερα...
Θέλω να δημιουργήσω μία επιτυχημένη επιχείρηση

Τελείωσες τις σπουδές σου και θέλεις να προσπαθήσεις...

Διαβάστε περισσότερα...
Καινούργια δουλειά! Τι να προσέξεις

Ξεκινώντας μια νέα δουλειά να είναι μια αγχωτική εμπειρία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πως να φτιάξεις το βιογραφικό σου

Η αναζήτηση εργασίας είναι μια διαδικασία που ενέχει έντονο...

Διαβάστε περισσότερα...