Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Πως φτιάχνω λάδι λεβάντας! Βίντεο

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Οικολογία Ομορφιά
Πολυαγαπημένη λεβάντα, το λάδι λεβάντας μπορεί να προστεθεί παντού. Είναι ήπιο αντισηπτικό, έντονα αρωματικό και έχει καλές ενυδατικές ιδιότητες. Είναι ένα απαλό λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές για βρέφη. Θα σας δώσουμε λοιπόν τη σπιτική εκδοχή για όσους έχετε πρόσβαση σε άνθη λεβάντας και δεν επιθυμείτε να πληρώσετε για να αγοράσετε το αιθέριο έλαιο.

Η παρασκευή του γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο εκχύλισης. Το λάδι που προκύπτει διατηρεί τις θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και το απίθανο άρωμα της λεβάντας. Θα σας δώσουμε δύο μεθόδους.

Μέθοδος 1

Θα χρειαστείτε: 

Φρέσκα άνθη λεβάντας
Έλαιο βάσης (ελαιόλαδο, jojoba, αμύγδαλο, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή άλλο)
Βάζο με καπάκι
Σουρωτήρι

Η λέξη-κλειδί στη παρασκευή του λαδιού λεβάντας είναι η θερμότητα. Είναι μια διαδικασία που γίνεται το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια της ενέργειας και του ζεστού νερού.
Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.

Γεμίστε το βάζο μέχρι επάνω με τα φρέσκα άνθη και συμπληρώστε ελαιόλαδο να καλυφθούν καλά. Σφραγίστε με το καπάκι. Αφήστε το βάζο στον ήλιο για μιά εβδομάδα, ανακινώντας το καλά ανά 12 ώρες.

Μόλις παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος σουρώστε το μείγμα με το σουρωτήρι. Πιέστε καλά τα άνθη που θα απομείνουν στο σουρωτήρι με ένα κουτάλι ώστε να πάρετε όλο το λάδι.

Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα σκουρόχρωμο, καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 έως 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί έως και 12 μήνες.

Σημειώσεις 

Αν θέλετε να αυξήσετε τη «δύναμη» του ελαίου μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία. Ξαναβάλτε το εκχυλισμένο λάδι πίσω στο αρχικό βάζο και προσθέστε ξανά φρέσκα άνθη. Αφήστε το ξανά στον ήλιο για 3-7 μέρες και έπειτα σουρώστε το.

Αν ο καιρός είναι κρύος θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία μέσα σε bain marie. Βάλτε μέσα στο bain marie το βάζο με το λάδι και τα άνθη και θερμάνετε το νερό, σε σημείο που να αντέχει το χέρι σας. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το επάνω. Θερμαίνετε το 1-2 φορές την ημέρα (όχι συνεχόμενα) για όσο χρόνο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία (3-7 ημέρες).

Πολλές πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις σε 2 ημέρες. Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων είναι ένα λάδι με πολύ ήπιο άρωμα λεβάντας και όχι πλήρως εκχυλισμένο. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 7 ημερών για να ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση δε που χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο το άρωμα του τελικού προϊόντος μπορεί να μη παραπέμπει σε λεβάντα, μιας και αυτό έχει ήδη ιδιαίτερη και έντονη οσμή. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ελαιολάδου αντικαταστήστε το με jojoba ή αμυγδαλέλαιο. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα video (about.com) που εξηγεί τη διαδικασία με τη πρώτη μέθοδο.

Μέθοδος 2

Η δεύτερη μέθοδος θεωρούμε πως είναι η καλύτερη και η γρηγορότερη. Περιλαμβάνει γουδί, μέσα στο οποίο θα κοπανίσουμε τα άνθη της λεβάντας, ώστε να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο και τα υπόλοιπα ευεργετικά συστατικά της απευθείας μέσα στο λάδι. Επιπρόσθετα δεν χρησιμοποιούμε θερμότητα που μπορεί να βλάψει τα συστατικά του φυτού.

Θα χρειαστείτε: 

Φρέσκα άνθη λεβάντας
Έλαιο βάσης (ελαιόλαδο, jojoba, αμυγδαλέλαιο ή άλλο)
Βάζο με καπάκι
Γουδί
Σουρωτήρι

Παρασκευή: 

Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.

Τοποθετήστε τα άνθη μέσα σε ένα μεγάλο γουδί και προσθέστε έλαιο βάσης να τα καλύψει εντελώς.

Προσωπικά προτιμούμε το jojoba γιατί έχει ήπια οσμή που επιτρέπει τα άρωμα της λεβάντας να κυριαρχήσει και είναι και πολύ ευεργετικό για το δέρμα.

Κοπανίστε τα άνθη μαζί με το λάδι για αρκετή ώρα, 15-30 λεπτά. Όσο πιο πολλή ώρα δουλέψετε το μείγμα τόσο περισσότερα συστατικά θα απελευθερωθούν.

Προσθέστε και άλλο λάδι μέσα στο μείγμα ώστε να γεμίσει το γουδί κατά τα ⅔. Καλύψτε το γουδί με μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί για δύο ημέρες τουλάχιστον.

Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο διήμερο σουρώστε το μείγμα με σουρωτήρι ή λεπτό ύφασμα. Πιέστε με κουτάλι τα άνθη, αν χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι, ή στίψτε το ύφασμα για να πάρετε όλο το λάδι που θα απομείνει.

Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο σκουρόχρωμο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 έως 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί έως και 12 μήνες.
 

oliviart-gr.blogspot.gr


Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Οικολογία Ομορφιά
Συντακτική Ομάδα
26/10/13 02:01
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τριχόπτωση: Ποιο είναι το κατάλληλο βότανο;

Μία είναι η λύση για την τριχόπτωση και για τα λαμπερά μαλλιά...

Διαβάστε περισσότερα...
8 λόγοι για να έχετε αμυγδαλέλαιο στο σπίτι!

Το αμυγδαλέλαιο έχει μαλακτικές, απαλυντικές...

Διαβάστε περισσότερα...
15 χρήσεις για την λατρεμένη μας κανέλα!!!

Γνωρίζετε αλήθεια πόσο χρήσιμη μπορεί να σας φανεί η κανέλα...

Διαβάστε περισσότερα...