Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Οι συνήθειές μας «αποτυπώνονται» στο δέρμα!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Ομορφιά
Tο δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ο φυσικός «φραγμός» ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα και στον κόσμο που μας περιβάλλει. Μοιραία, λοιπόν, ό,τι κάνουμε «αποτυπώνεται» πάνω του. 
Ο καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, εξηγεί ποιες συνήθειές μας φαίνονται στο δέρμα.

Τι αποκαλύπτει η χροιά του δέρματος;
Κυρίως αν γίνεται καθημερινή χρήση αρώματος το καλοκαίρι, κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα και καθαρισμός του προσώπου με οινόπνευμα. 

Η καθημερινή έκθεση του αρωματισμένου δέρματος στον ήλιο μπορεί να το σκουρύνει στα πλάγια του λαιμού. Στους πάσχοντες από αλκοολισμό συχνά παρατηρείται ερυθρότητα ή/και πάχυνση της μύτης. 

Ο δείκτης και ο μέσος δάκτυλος των καπνιστών μπορεί να κιτρινίσουν εξαιτίας της εξωγενούς εναπόθεσης νικοτίνης. Ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου με οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό κοκκίνισμα και ξηρότητα στο δέρμα.

Και τι τα σημάδια;
Αν εμφανιστούν καφέ λεκέδες σαν φακές στα φωτοεκτεθειμένα μέρη του σώματος (λ.χ. ράχη, χέρια, πρόσωπο), ευρυαγγείες (εμφανή αγγεία κυρίως στα μάγουλα και στη μύτη) ή/και κερασόμορφα αιμαγγειώματα (μικροσκοπικές κόκκινες ελιές σαν κερασάκια) μπορεί να υποδηλώνουν μακροχρόνια και μεγάλη έκθεση στον ήλιο. 

Αν ένας άντρας έχει μονίμως κάτω από το σαγόνι του (στον λαιμό) σπυράκια, τα οποία είναι σκληρά στην ψηλάφηση και δεν τον πονάνε απαραιτήτως, πιθανώς ξυρίζεται κόντρα. Τα ίδια σπυράκια στα γυναικεία πόδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα ξυρίζουν κόντρα ή κάνουν αποτρίχωση με κερί. 

Αν εμφανιστούν σημάδια σαν αστεράκια από αγγεία (αστεροειδή αιμαγγειώματα) ενδέχεται να υποδηλώνουν αλκοολισμό με κίρρωση του ήπατος.

Η διατροφή φαίνεται στο δέρμα;
Το δέρμα επηρεάζεται κυρίως από ελλείψεις ή υπερκατανάλωση ορισμένων βιταμινών. Η ελλιπής κατανάλωση και απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μπορεί να κάνει υπέρχρωση του δέρματος, μελάγχρωση, να γκριζάρει πρόωρα τα μαλλιά και να κάνει μελάγχρωση των νυχιών. 

Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί χαρακτηριστικό εξάνθημα στα χέρια και στα πόδια, ενώ η υπερβιταμίνωση Α μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στα χείλη, σχισμές στη γωνία του στόματος, γενικευμένη απολέπιση, απώλεια φρυδιών και φαγούρα σε όλο το δέρμα. 

Σε περίπτωση δυσαπορρόφησης βιταμίνης Κ μπορεί να εμφανιστούν μελανιές στο δέρμα, το οποίο σπάει εύκολα και αιμορραγεί, ενώ στην έλλειψη βιταμίνης C παρατηρούνται μικροαιμορραγίες γύρω από τους θυλάκους των τριχών, μελανιές στα πόδια και αιμορραγίες κάτω από τα νύχια.

Τι δείχνουν οι ρυτίδες;
Κυρίως έκθεση στον ήλιο και κάπνισμα. Η παρατεταμένη, μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί πάχυνση και αυξημένη ρυτίδωση στο δέρμα που βλέπει ο ήλιος (κυρίως σε πρόσωπο, αυχένα, χέρια), ενώ το τσιγάρο προκαλεί χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα.

Και τι τα νύχια;
Το ξεφλούδισμα των νυχιών δείχνει είτε υπερενυδάτωση των νυχιών από τα πολλά νερά είτε αφυδάτωση από τα πολλά χημικά. Οι λευκωπές κηλίδες σχετίζονται με το μανικιούρ, ιδίως με τη μεγάλη πίεση της ρίζας (μήτρας) των νυχιών. Η πορτοκαλί χροιά μπορεί να σημαίνει ότι μια γυναίκα βάφει τα νύχια της με κόκκινο βερνίκι.

Τι άλλο μπορούμε να δούμε στο δέρμα;
Τη στάση του ύπνου, αν κάποιος είναι οδηγός ή συνοδηγός και αν κάποιος έχει ορθοπεδικό πρόβλημα στα πόδια. Η στάση του ύπνου φαίνεται από δύο χαρακτηριστικές κάθετες ρυτίδες στο μέτωπο, ενώ η θέση στο αυτοκίνητο από το χέρι που είναι πιο μαυρισμένο και συχνά φέρει χαρακτηριστικό εξάνθημα. 
Αν κάποιος έχει κάλους σε όλα τα δάκτυλα των ποδιών πλην των μεγάλων, πιθανώς έχει ορθοπεδικό πρόβλημα και χρειάζεται έλεγχο. 

Αριθμοί
1,95 τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια του δέρματος του μέσου ενήλικα
4 κιλά το βάρος του δέρματος του μέσου ενήλικα
17,7 χιλιόμετρα το μήκος των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος
3 λίτρα ιδρώτα παράγονται μια τυπική, ζεστή καλοκαιρινή μέρα
50.000 δερματικά κύτταρα αποβάλλονται από την επιδερμίδα κάθε λεπτό
Κάθε 28 μέρες ανανεώνεται ολόκληρη η επιδερμίδα

Tip
Για να δείτε πόσο έχει γεράσει το δέρμα σας ο ήλιος, εξετάστε προσεκτικά στον καθρέφτη το δέρμα του πρόσωπου σας και συγκρίνετέ το με εκείνο των γλουτών σας.
Στο δέρμα των γλουτών θα δείτε την χρονολογική ηλικία του, ενώ στο πρόσωπο την ηλιακή ηλικία του (πόσο έχει γεράσει πρόωρα εξαιτίας του ήλιου)

Χροιά
* Καθημερινή χρήση αρώματος το καλοκαίρι. Μελάγχρωση (σκούρο χρώμα) στα πλάγια του λαιμού. Οφείλεται σε φωτοδερματίτιδα εξ επαφής. Προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο των αιθερίων ελαίων (κυρίως εσπεριδοειδών) των αρωμάτων.
* Κάπνισμα. Κιτρίνισμα δείκτη και μέσου δακτύλων του χεριού, εξαιτίας εξωγενούς εναπόθεσης της χρωστικής της νικοτίνης.
* Πλύσιμο προσώπου με οινόπνευμα. Χαρακτηριστικό κοκκίνισμα προσώπου και ξηρότητα. Συνηθέστερο στις γυναίκες.
* Κατάχρηση αλκοόλ (αλκοολισμός). Ερυθρότητα της μύτης εξαιτίας μόνιμης αγγειοδιαστολής. Συχνά παρατηρείται και πάχυνση της μύτης, που πιθανώς οφείλεται στην υπερπλασία (διόγκωση) των σμηγματογόνων αδένων.

Σημάδια και ρυτίδες
* Αυξημένη, μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί καφέ κηλίδες σαν φακές στα φωτοεκτεθειμένα μέρη του σώματος (ράχη, χέρια, πρόσωπο),ευρυαγγείες (αγγεία κυρίως στα μάγουλα και στη μύτη, τα οποία έως πρότινος δεν υπήρχαν), κερασόμορφα αιμαγγειώματα (μικροσκοπικές κόκκινες ελιές), πάχυνση του δέρματος, βαθιές ρυτίδες.
* Ξύρισμα κόντρα. Προκαλεί κάτω από το σαγόνι κοκκιώματα (σπυράκια σκληρά στην ψηλάφηση που δεν πονάνε πάντοτε). Οφείλονται στο ότι το ξύρισμα ανάποδα προς την φορά των τριχών τις ωθεί μέσα στο δέρμα. Στις γυναίκες τα κοκκιώματα είναι πιο συνηθισμένα στα πόδια.
* Αποτρίχωση με κερί. Προκαλεί κοκκιώματα, επειδή οι τρίχες αφαιρούνται ανάποδα από την φυσική φορά τους.
* Κατάχρηση αλκοόλ. Όταν ο αλκοολισμός προκαλέσει κίρρωση του ήπατος, μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα αστεροειδή αιμαγγειώματα (σημάδια σαν αστεράκια που σχηματίζονται από αγγεία).
* Κάπνισμα. Προκαλεί χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα.Συνήθως εμφανίζονται γύρω στα 50 χρόνια, αν και η ηλικία εμφάνισης επηρεάζεται από την ποσότητα του καπνίσματος, την ποιότητα του δέρματος και το φύλο (πιο ευάλωτες οι γυναίκες).
* Ύπνος στο ένα πλάι. Προκαλεί δύο μεγάλες κάθετες ρυτίδες στη μεριά του προσώπου που ακουμπά στο μαξιλάρι

Διατροφή
* Ελλιπής κατανάλωση και απορρόφηση βιταμίνης Β12. Μπορεί να προκαλέσει υπέρχρωση του δέρματος (κυρίως σε χέρια, πρόσωπο), πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών και μελάγχρωση των νυχιών (γίνονται καφετί).
* Έλλειψη βιταμίνης Α. Παρατηρείται σε όσους δεν καταναλώνουν γάλα, ψάρια, συκώτι, καρώτα. Προκαλεί χαρακτηριστικό εξάνθημα στα χέρια και στα πόδια.
* Υπερβιταμίνωση Α. Μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στα χείλη, σχισμές στη γωνία του στόματος, γενικευμένη απολέπιση, απώλεια φρυδιών, φαγούρα σε όλο το δέρμα.
* Έλλειψη βιταμίνης C. Πιθανή σε ακραίες, πολύ στερητικές και παρατεταμένες δίαιτες. Προκαλεί μικροαιμορραγίες γύρω από τους θυλάκους των τριχών, μελανιές στα πόδια, αιμορραγίες κάτω από τα νύχια.
* Δυσαπορρόφηση βιταμίνης Κ. Είναι συχνή σε περιπτώσεις νευρογενούς ανορεξίας. Προκαλεί μελανιές στο δέρμα, το οποίο σπάει εύκολα και αιμορραγεί.

Νύχια
* Ξεφλούδισμα. Προκαλείται από υπερενυδάτωση από πολλά νερά (λ.χ. πλύσιμο ρούχων, πιάτων, πολύ συχνό πλύσιμο χεριών) ή από αφυδάτωση εξαιτίας πολλών χημικών (λ.χ. συχνό ξεβάψιμο με ασετόν, πολλά καθαριστικά, πολλά απολυμαντικά)
* Λευκωπές κηλίδες. Οφείλονται στο κακό μανικιούρ (όταν ωθούνται πολύ πίσω τα «πετσάκια» μπορεί να πιεστεί η ρίζα των νυχιών και να αναπτυχθεί φλεγμονή).
* Πορτοκαλί χροιά. Οφείλεται στα κόκκινα βερνίκια, που περιέχουν οξείδια του σιδήρου τα οποία οξειδώνονται από τον ήλιο.


ΠΗΓΗ: Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας, πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, “Skin: A Natural History” (Nina G.Jablonski, Distinguished Professor, Department of Anthropology, Penn State)

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Ομορφιά
Συντακτική Ομάδα
17/05/13 00:35
Αρέσει: 3 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Ο «μαγικός» χυμός που καίει το λίπος στην κοιλιά!

Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της...

Διαβάστε περισσότερα...
Εύκολα και υγιεινά σνακ που μας αδυνατίζουν!

Σας προτείνουμε τέσσερα γευστικά σνακ...

Διαβάστε περισσότερα...
Yoga και τέλειοι κοιλιακοί για το καλοκαίρι...

Λίγος καιρός έμεινε για να φορέσουμε τα μαγιό μας και να ξεχυθούμε στις παραλίες... η κοιλιά μας?

Διαβάστε περισσότερα...