Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Ένας μικρόκηπος μέσα στη γυάλα!

Δημιουργήστε ένα μικρό κήπο μέσα σε μια γυάλα ή αλλιώς σε ένα Terrarium, όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Τα φυτά μέσα στο Terrarium ζουν σε ένα αυτόνομο περιβάλλον, μέσα στο οποίο δημιουργείται και το δικό του κλίμα. Είναι σημαντικό στις κλειστές γυάλες να υπάρχει ένα άνοιγμα αρκετά μεγάλο για να μπορεί να μπει το χώμα και το φυτό. Ανάλογα με το φυτό που θα επιλέξουμε είτε θα βάλουμε χώμα ή άμμο μέσα στη γυάλα, είτε απλά νερό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να φτιάξουμε ένα Terrarium. Τα βασικά όμως που πρέπει να φροντίσουμε προκειμένου να έχει επιτυχία είναι: το δοχείο να είναι γυάλινο ή από κάποιο άλλο υλικό διαφανές για να περνάει το φως, τα φυτά που θα βάλουμε να έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές ανάγκες και πριν τη χρήση να καθαρίσουμε πολύ καλά το δοχείο ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Το Terrarium είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να διακοσμήσετε τον εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Για το λόγο αυτό τα δοχεία που επιλέγουμε θέλουμε να εξυπηρετούν την αισθητική του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζα που έχετε ήδη στο σπίτι ή ψηλόλιγνα γυάλινα καπάκια. Βάλτε τη φαντασία σας και δημιουργήστε το δικό σας σχέδιο!

Μια ιδέα απλή και πολύ εύκολη! Τοποθετούμε μέσα σε ψηλά γυάλινα ποτήρια μικρά βαζάκια στο καθένα, όπου μέσα στο βαζάκι βάζουμε το πράσινο φυτό μας. Και τα Terrarium μας είναι έτοιμα! Διακοσμούμε εάν θέλουμε γύρω από τα ποτήρια με πετραδάκια.

Οικολογία δυο σε ένα! Πλαστικά ποτηράκια χρησιμοποιούνται για να φυτέψουμε χορταράκι και να διακοσμήσουμε με πράσινο εσωτερικά το σπίτι ή τη βεράντα. Αυτός ο μικρόκηπος ανήκει στην κατηγορία του ανοιχτού Terrarium, επομένως δεν πρέπει να έχει άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.

Ανακυκλώστε τα βαζάκια από τις μαρμελάδες, μετατρέποντας τα σε κλειστά Terrariums. Είναι σημαντικό να τοποθετούνται σε λαμπερό σημείο, αλλά όχι σε μέρος όπου εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Μην ξεχνάμε ότι όλα τα φυτά που συνυπάρχουν μέσα σε μια γυάλα κλειστή πρέπει να έχουν τις ίδιες ανάγκες για φωτισμό, υγρασία και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Γυάλινα μπουκάλια, μεγάλα και μικρά, είναι ιδανικά για να φυτέψουμε σπόρους και να δούμε το Terrarium μας να μεγαλώνει σταδιακά. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέξτε σπόρους για φυτά που χρειάζονται υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το τελικό αποτέλεσμα γοητεύει!

Δημιουργήστε τον μικρόκηπο σας μέσα σε μια γυάλινη κρεμαστή μπάλα! Θα πρέπει να έχει μεγάλο άνοιγμα για να μπορέσει να τοποθετηθεί το φυτό και ότι άλλο χρειάζεται. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του φυτού βάζουμε χώμα, πετραδάκια, άμμο ή νερό. Γενικά στα Terrarium καλό είναι να επιλέξετε φυτά που αναπτύσσονται αργά και δεν μεγαλώνουν πολύ.

Φυτά που μεγαλώνουν στο φυσικό φως και αγαπούν ιδιαίτερα τον ήλιο τοποθετούνται σε ανοιχτό Terrarium. Να γνωρίζετε ότι μόλις φυτευτεί ένα Terrarium πρέπει να παραμείνει σε σκιερό μέρος για μια εβδομάδα. Έπειτα ανάλογα με τις απαιτήσεις του φυτού ρυθμίζεται η έκθεση του ή όχι στον ήλιο. Γενικότερα να αποφεύγετε την άμεση επαφή της γυάλας με την ηλιακή ακτινοβολία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείται τεχνητό φωτισμό.

Επειδή το δοχείο δεν έχει τρύπες ώστε να αποστραγγιστεί το νερό, πρέπει να του δώσουμε ένα υπόστρωμα αποστράγγισης για να προστατέψουμε τις ρίζες των φυτών. Επιλέξτε μικρά χαλίκια, μικρές πέτρες ή μικρά κομμάτια από κεραμικό για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό υπόστρωμα, πάχους 3 με 10 εκατοστά ανάλογα με το ύψος της γυάλας. Γενικότερα το υπόστρωμα μαζί με το χώμα και το κάρβουνο (τοποθετείται κάτω από το χώμα για να διατηρείται φρέσκο) αντιστοιχεί στο 1/3 του δοχείου.


Σημ Συντ. Ομάδας: τις οδηγίες τις διαβάσαμε στο smallthings.gr, προσθέτουμε τα φυτά που ενδείκνυνται για terrarium: 

Α. Φυτά που ενδείκνυνται για terrarium με χαμηλό φωτισμό: 
Φτέρες, βρύα, Soleirolia soleirolii ή baby tears, ορχιδέες, κισσός, φιτόνια, πεπερόνια, σανσεβιερίες, σεφλέρες. 

Β. Φυτά ενδεδειγμένα για terrarium που εκτίθενται σε έντονο φωτισμό: Τέτοια φυτά είναι οι κάκτοι, τα παχύφυτα, η αλόη, οι κρασούλες, οι εχεβέριες, κάποια είδη ορχιδέας, σέδα και σταπέλιες.
Συντακτική Ομάδα
22/04/13 00:16
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>