Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Έρευνα σοκ: Σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες είναι μόνες!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις
Αυτός είναι ο τίτλος μιας μελέτης που διάβαζα πριν από μερικές ημέρες. Αν τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά, θα πρέπει να μας σοκάρουν; ή δείχνουν ότι κάποια πράγματα αλλάζουν στην κοινωνία μας;

Στην καθημερινή ζωή τι διαπιστώνουμε; Παραδείγματος χάρη όταν βγαίνουμε έξω και πάμε σ’ ένα εστιατόριο, συναντάμε συχνά αμιγείς γυναικοπαρέες ή αντροπαρέες.  Στις δε μικτές παρέες, βλέπεις τις  γυναίκες να απομονώνονται στην μια πλευρά του τραπεζιού και τους άντρες στην άλλη. Αυτή η κοινωνική συμπεριφορά τι δείχνει στο βάθος; Κατά τη γνώμη μας,  έλλειψη επικοινωνίας, και ειδικότερα έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δυο φύλων.

Σε ποιους άραγε παράγοντες οφείλεται η κακή επικοινωνία;

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία αλλάζει ραγδαία. 

Η γυναίκα κατάφερε να βγει από την κουζίνα και να μπει στην αγορά εργασίας, διεκδικώντας την οικονομική της ανεξαρτησία. Ο άντρας παύει έτσι να είναι ο οικονομικά «κυρίαρχος». Αυτό και μόνο το γεγονός προκαλεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στις σχέσεις των δυο φύλων. Οι Ελληνίδες  είναι πλέον – στην πλειοψηφία τους – μορφωμένες και οικονομικά ανεξάρτητες. Πρόσφατα στοιχεία για την Ελλάδα της κρίσης, αναφέρουν ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος! (διαβάστε το σχετικό άρθρο στο www.filenades.gr). 

Οι συνέπειες; 
-Oι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας ήταν αναγκασμένες να υπομένουν την «όποια» σχέση είχαν με το σύζυγο τους, γιατί εξαρτιόντουσαν από εκείνον πρωτίστως οικονομικά. Οι σύγχρονες γυναίκες –στην πλειοψηφία τους-  λειτουργούμε διαφορετικά : όταν μια σχέση δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε να την εγκαταλείψουμε. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε εξαρτησιακή σχέση με τον σύντροφο μας, τουλάχιστον στο βαθμό που είχαν οι προηγούμενες γενιές.

-Τείνει να χαθεί τo «αρχέτυπο του αρσενικού» όπως το ξέραμε : o άντρας που ήταν η «κολώνα του σπιτιού», εκείνος ο οποίος θα πάρει τα ρίσκα, θα πάρει όλες τις ευθύνες στους ώμους του. Υπάρχουν σήμερα, πολλά ζευγάρια από τα οποία εργάζεται μόνο η γυναίκα και ο άντρας –καθότι άνεργος- έχει επωμισθεί όλες τις ευθύνες του νοικοκυριού και των παιδιών. Έχουμε δηλαδή μια αλλαγή, μια αντιστροφή των παραδοσιακών ρόλων της γυναίκας και του άντρα στην οικογένεια.

Η σημερινή γυναίκα δεν έχει πια ανάγκη τον άντρα στα ζητήματα που τον είχε παλιότερα. Δηλαδή : 

Οι γυναίκες απαιτούν από τον σύντροφο τους κυρίως κατανόηση, τρυφερότητα, μοίρασμα ευθυνών και προβλημάτων. Ζητούν έναν εραστή-σύντροφο. Μέχρι πρόσφατα αναζητούσαν έναν άντρα που θα τους έδινε ασφάλεια, πρωτίστως οικονομική. Ένα σύντροφο που θα ήταν το στήριγμα τους. Τώρα σε πολλές περιπτώσεις, οι άντρες είναι αυτοί που ζητάνε στήριγμα (ηθικό, οικονομικό, ψυχολογικό ….) από τις γυναίκες! Ο άντρας μοιάζει να μην μπορεί να  προσφέρει ή να εκπληρώσει τις νέες προδιαγραφές των γυναικών. Του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στον καινούργιο του ρόλο, ίσως δεν ξέρει καν πώς να τον παίξει και πιθανά να μην του ταιριάζει. 

Τα πρότυπα αντρών και γυναικών αλλάζουν και ζούμε μια μεταβατική περίοδο.

Κάθε μεταβατική περίοδος, έχει πολλές δυσκολίες. Όμως πιστεύουμε ότι οι σχέσεις των δύο φύλων, θα βρουν μια καινούργια ισορροπία, σε ένα άλλο καλύτερο επίπεδο. Θα καταλάβουν και οι δύο πλευρές ότι στη σχέση μοιράζεσαι, συμβιβάζεσαι, υποχωρείς, αποδέχεσαι, δίνεις και  παίρνεις ισότιμα.

Η ερωτική μοναξιά και των δύο φύλων, θα ξεπεραστεί, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. 

Χρόνια μας πολλά! 


Συντακτική Ομάδα: Ρένα Σωτηρίου


Η φωτογραφία είναι έργο του Σαλβαδόρ Νταλί και ονομάζεται Bleeding Woman (Γυναίκα που αιμορραγεί) 
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις
Συντακτική Ομάδα
08/03/13 08:43
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη...

Διαβάστε περισσότερα...
19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση...

Διαβάστε περισσότερα...
"5 τρόποι να ξετρελανεις έναν άνδρα στο κρεβάτι"

1. Οι άντρες συχνά λατρεύουν να επιδεικνύουν σε κάθε φάση της ζωής...

Διαβάστε περισσότερα...