Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Ύφασμα από ίνες μπαμπού και σόγιας; Κι όμως, ΝΑΙ !

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Οικολογία
Η οικολογία εκτός από το πιάτο και τον κήπο μας τώρα κατακτά και την γκαρνταρόμπα μας. Tα  πράσινα ρούχα, μετά την πρώτη τους δειλή εμφάνιση, δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους στην αγορά της ένδυσης. Προέρχονται από τη μητέρα φύση κι είναι φτιαγμένα από: μπαμπού βιολογικό,  βαμβάκι, σόγια, κάνναβη, καλαμπόκι, ξύλο, ακόμα και γάλα. Τώρα μάλιστα αρχίζουν να συναγωνίζονται τις μέχρι τώρα συμβατικές και γνωστές σε όλους μας ίνες από πετρέλαιο και μη βιολογικό βαμβάκι, οι οποίες περιέχουν δεκάδες χημικά που αποδεσμεύονται και μέρος τους απορροφώνται από το δέρμα προκαλώντας έτσι δερματικές αλλεργίες.

Κάποιες λεπτομέρειες…

Ίνες από μπαμπού: Το μπαμπού, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί, χρειάζεται να υποστεί μία σημαντική χημική επεξεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία ινών από το φυτό αυτό. Από την άλλη, επειδή το μπαμπού είναι πολύ ανθεκτικό δεν χρειάζεται ούτε παρασιτοκτόνα ούτε λιπάσματα, θέλει ελάχιστο νερό και φυτρώνει εξαιρετικά γρήγορα. Τα ρούχα από ίνες μπαμπού είναι πάρα πολύ μαλακά κι απαλά, άνετα και ενδείκνυνται για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Ίνες από σόγια: Παράγονται από πρωτεΐνες σόγιας κι είναι αρκετά σπάνιες κι ακριβές. Τα υφάσματα από σόγια είναι εξίσου απαλά και μαλακά με του μπαμπού, πολύ αέρινα, κομψά και πάρα πολύ υγιεινά, μίας κι επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει, κρατώντας μακριά τον ανεπιθύμητο ιδρώτα και την κακοσμία.Ούτε η σόγια χρειάζεται πολύ νερό, δεν θέλει καθόλου λίπασμα και παρασιτοκτόνα, ενώ ελάχιστο ρόλο παίζει το έδαφος όπου θα φυτρώσει, επομένως μπορεί να φυτρώσει οπουδήποτε. Στον αντίποδα, για να λάβουμε μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, θα πρέπει να τροποποιηθεί η σόγια γενετικά, κάτι που δεν είναι και τόσο οικολογικό και θα οδηγούσε σε γενετικά τροποποιημένα ρούχα!

Οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον
Tα τελευταία χρόνια με την επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα συνθετικά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στον άνθρωπο, τα οικολογικά ρούχα έγιναν επιτακτική ανάγκη και έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον (σακούλες, καλλυντικά). 
Σύμφωνα με την βιολόγο  κ. Κρίστα Παππά, «τα οικολογικά ρούχα έχουν επιβαρύνει στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον κι έχουν φτιαχτεί με σεβασμό προς τον άνθρωπο».

Tα οικολογικά υφάσματα κατασκευάζονται από πρώτες ύλες χωρίς χημικά και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Eπίσης, οι οικολογικές βρεφικές πάνες από βιολογικό βαμβάκι είναι βιοδιασπώμενες και πολλές φορές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, σε αντίθεση με τις τωρινές πάνες οι οποίες κάνουν περίπου 300 χρόνια, για να λιώσουν. Tα οικολογικά ρούχα μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της κατανάλωσης του νερού, αφού δεν υπόκεινται σε χλωρίωση κι άρα δεν ξοδεύονται εκατοντάδες κυβικά νερού, για να ξεπλυθούν. Στην πλειονότητά τους, τα «συμβατικά» ρούχα κατασκευάζονται από πλαστικές πρώτες ύλες, δηλαδή πολυεστέρα. Για την παραγωγή του πολυεστέρα, σπαταλώνται φυσικοί πόροι και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα τη μόλυνση του πλανήτη.
Γι' αυτό τον λόγο τα «πράσινα» υφάσματα έχουν πολλά οφέλη για τον χρήστη, καθώς:
διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή.
δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες.
μας προστατεύουν από τους μύκητες και την ακτινοβολία.
νιώθουμε όλα τα οφέλη της ίνας (π.χ.: την απαλότητα του βαμβακιού).
είναι θερμορυθμιστικά, δηλαδή μας κρατάνε ζεστούς τον χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι.
απορροφούν τον ιδρώτα.
αισθητικά, είναι πιο μαλακά, γιατί δεν έχουν χλωριωθεί.

Τιμές κι επιχειρηματικές κινήσεις
Σε ό,τι αφορά τις τιμές η εταιρεία μέχρι στιγμής απορροφά το επιπλέον κόστος παραγωγής τους, ώστε τα «πράσινα» ρούχα να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές. Για παράδειγμα: ένα κολάν κοστίζει 19 ευρώ, ένα μπλουζάκι 29, ένα φόρεμα 36. Δηλαδή πωλούνται περίπου στις ίδιες τιμές με τα αντίστοιχα συμβατικά ρούχα. 
Άνοιγμα στα βιολογικά ρούχα έχει κάνει κι η σουηδική εταιρεία Η&Μ που διαθέτει καταστήματα στην Ελλάδα. Προσφέρει ρούχα από βιολογικό βαμβάκι, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά. Όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ από οργανικό βαμβάκι έχουν το ειδικό καρτελάκι, για να βοηθούν τους πελάτες να ξεχωρίζουν τη συλλογή. 
Όπως τονίζεται από την εταιρεία, η ανταπόκριση των καταναλωτών για τα βιολογικά ρούχα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα θετική και για τον λόγο αυτό η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει τη χρήση βιολογικού βαμβακιού..
 

Πηγή : greeningthefuture.webly.com

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Οικολογία
Συντακτική Ομάδα
01/03/13 23:57
Αρέσει: 2 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Σημείωσε αύξηση η Ανακύκλωση Λαμπτήρων!

Μέσα στο 2012 ανακυκλώθηκαν 763.000 λαμπτήρες έναντι 626.000 λαμπτήρων το 2011...

Διαβάστε περισσότερα...
"Ο Θεός δημιούργησε το φαγητό, ο διάβολος το καρύκευμα"

Ο λόγος για τα μπαχαρικά! Είναι οι μικροί, πολύτιμοι θησαυροί που μετατρέπουν με...

Διαβάστε περισσότερα...
Απλά tips για να μην είναι το ψυγείο σου εστία μόλυνσης και για να συντηρούνται τα τρόφιμα σωστά!

Ξέρεις ότι τα υπολείμματα των τροφών σε συνδυασμό με την υγρασία που επικρατεί...

Διαβάστε περισσότερα...
Καλό είναι να ξέρεις…

Μικρές αλλά σημαντικές γνώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας!

Διαβάστε περισσότερα...