Η χρήση του αλεσμένου και χρησιμοποιημένου καφέ ως λιπάσματος για φυτά και ως εντομοαπωθητικού είναι ευρέως διαδεδομένη και οι ερασιτέχνες κηπουροί ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του.
Ε, λοιπόν τώρα έχουν και τη στήριξη της επιστήμης. Σύμφωνα με άρθρο Ισπανών ερευνητών το οποίο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο αλεσμένος και χρησιμοποιημένος καφές που απομένει είτε στο φίλτρο όταν φτιάχνουμε γαλλικό είτε στη μηχανή του εσπρέσο διατηρεί πολύ μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικές ουσίες, πράγμα που τον καθιστά εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά.
Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο περί τα 20 εκατομμύρια τόνοι καφές καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως, οι Ισπανοί ειδικοί συνιστούν την ανακύκλωση του ως φυτικού λιπάσματος, με πρόσθετο μπόνους, την τεκμηριωμένη από παλιά, εντομοαπωθητική του δράση.
Οι ερευνητές, όντας Ισπανοί, δεν εξέτασαν το κατακάθι του ελληνικού καφέ, αλλά οι Ελληνίδες νοικοκυρές που τον χρησιμοποιούν χρόνια τώρα ως λίπασμα, κάτι θα ξέρουν…
Συντακτική Ομάδα : Σοφία Θεοφάνη