Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Όταν η μητέρα ξεχωρίζει τα παιδιά της......

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις
Έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 10 χρονών.   Αγαπούσα πολύ τον πατέρα μου και ο θάνατος του με γέμισε οδύνη και θλίψη. Στην ερώτηση ποιον γονιό μου αγαπούσα περισσότερο η απάντηση ήταν πάντα  αβίαστη: "ο πατέρας μου".

Η μητέρα μου ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Και αργότερα μάλλον,  δεδομένου ότι άργησα πολύ να ξεπεράσω τον θάνατό του, απλώς, η μητέρα μου άρχισε εκ των πραγμάτων να έχει πιο ουσιαστικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου.

Είμαστε τρία αδέλφια, εγώ είμαι η μεσαία. η μεγαλύτερη αδελφή μου, στην αρχή μόνο σε μένα αλλά αργότερα σε όλους δυσανασχετούσε για την αδυναμία της μητέρας μας προς τον μικρότερο αδελφό μας. Έβλεπε μια άνιση μεταχείριση στην συμπεριφορά, στο χαρτζιλίκι, στα χατίρια, στην ανοχή... 

Από την μεριά μου, η αλήθεια είναι ότι, ποτέ δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Ίσως επειδή δεν με ενδιέφερε και ιδιαίτερα, χωμένη ακόμα στην θλίψη του πατέρα μου όπου και η απουσία του πάντα μου ήταν έντονη!  Όμως, η συνεχής πλέον από ένα σημείο και μετά διαμαρτυρία της για την άνιση μεταχείριση και εύνοια της μητέρας  προς τον αδελφό μας  με έκανε παρατηρητική και δεν άργησα να το αντιλαμβάνομαι πια κι εγώ.

Αποφασίσαμε με την αδελφή μου να της μιλήσουμε. Μπορεί να έχει αδυναμία στον αδελφό μας αλλά δεν μας ευχαριστεί να το δείχνει. Πολύ δε περισσότερο όταν αισθανόμασταν μία "αδικία" προς την μεριά μας.

Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ τη δικαιοσύνη το ύψιστο αγαθό. Ταυτίζομαι απόλυτα με τον Winston Churchill όταν έλεγε: "Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη, θα επέλεγα τη δικαιοσύνη".

Δεν ήθελα να αδικώ αλλά από την άλλη δεν θα επέτρεπα καμία αδικία εις βάρος μου!

Οι αδικίες βέβαια συνεχίστηκαν και με το μοίρασμα της κληρονομιάς με μικρούς και ενίοτε έντονους καυγάδες  με τον αδελφό μου να παίρνει την μερίδα του λέοντος. 

Ήμασταν θυμωμένες και η αδελφή μου κι εγώ. Ασφαλώς και τυπικά με λιγότερη κληρονομιά αλλά και ουσιαστικά βλέποντας την κατάφωρη πια και έμπρακτα λατρεία της μητέρας μας για τον αδελφό μας.

Αποκαμωμένες πια ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν- Άλλωστε και η γιαγιά μας το ίδιο έκανε και στην ίδια! Έτσι λοιπόν έμαθε, έτσι θεώρησε ότι  έπρεπε να κάνει- το αποδεχθήκαμε.

Αργότερα, όταν παντρεύτηκα κι έκανα το γιο μου σκεπτόμενη την συμπεριφορά της, μου ήταν αδιανόητο να καταλάβω πως μια μητέρα μπορεί να ξεχωρίζει τα παιδιά της! 

Στην πραγματικότητα αυτή η συμπεριφορά δεν ευνοεί κανένα παιδί ούτε το παραμελημένο, ούτε και το ευνοούμενο. Τον με πρώτο γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του αλλά και τη σχέση με το ευνοούμενο, για το οποίο θα αισθάνεται πίκρα και φθόνο. Το ευνοούμενο παιδί  από την άλλη  μπορεί συχνά  να αναπτύξει εγωιστική συμπεριφορά και να σκέφτεται περισσότερο τον εαυτό του παρά τους άλλους. Επιπρόσθετα θα μπορούσε να το κάνει να αισθανθεί ότι είναι πιο σημαντικό από τους άλλους και οι ανάγκες του οφείλουν να έχουν το προβάδισμα. Με αυτήν ακριβώς την τακτική μπορεί να λειτουργεί το παιδί σε όλη του τη ζωή, γεγονός που θα μπορούσε να το οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τεράστια απογοήτευση, όταν στον πραγματικό κόσμο κανείς δεν του συμπεριφερθεί με την ίδια εύνοια.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Sibling Effect», Jeffrey Kluger, υποστηρίζει ότι το 95% των γονέων δεν παραδέχονται ανοιχτά ότι αγαπούν κάποιο από τα παιδιά τους περισσότερο!

«Πιστεύω ότι το 95% των γονέων ξεχωρίζουν τα παιδιά τους και πως… το άλλο 5% λέει ψέματα»

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι σε κάθε οικογένεια όλοι ξέρουν «ποιο» είναι το «αγαπημένο» παιδί, αλλά είναι ελάχιστοι οι γονείς που θα το παραδέχονταν. «Είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας μεταξύ τους, να μην το ομολογήσουν ποτέ!» συμπληρώνει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πατεράδες συνήθως έχουν αδυναμία στις μικρότερες κόρες τους, ενώ οι μανάδες στους μεγαλύτερους γιους!

Τα «μεσαία» παιδιά δεν έχουν και… πολλές πιθανότητες, εκτός κι αν είναι ο μοναδικός γιος ή κόρη από τα παιδιά.


Σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα τα 88% των μανάδων παραδέχτηκε ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά στους γιους απ’ ότι στις κόρες, αν και γνώριζαν ότι ήταν λάθος.

Η κλασική ατάκα των μητέρων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου είναι: "..Φανταστείτε ότι το καθένα από σας είναι ένα δάχτυλο του χεριού μου. Όποιο δάχτυλο και να μου κόψουν το ίδιο θα πονέσω...".

Θέλω να πιστεύω ότι η αγάπη δεν μοιράζεται απλά .....πολλαπλασιάζεται κάθε φορά που έρχεται επόμενο μωράκι στην αγκαλιά μας και η αγάπη μας είναι αστείρευτη....  

Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι ίσως όχι αδυναμία αλλά  ιδιαίτερη προσοχή δείχνει η μητέρα σε ένα της παιδί όταν  καταλαβαίνει ότι το παιδί αυτό την έχει περισσότερη ανάγκη είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω αρρώστιας είτε γενικά κάποιου επικείμενου προβλήματος.

Έτσι είναι λογικό κάποιο παιδί να έχει μεγαλύτερη προσοχή από το γονιό του για κάποια χρονική περίοδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρεάζεται η αγάπη που έχει ο γονιός για τα υπόλοιπα παιδιά του.

Η μητέρα μας πάντα πίστευε τον αδελφό μας πιο αδύνατο σαν χαρακτήρα που όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο. Δεν ξέρω όμως αν θα ήταν έτσι τα πράγματα ή αν ήταν ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας: "Όταν τα άτομα ορίζουν μια κατάσταση ως αληθινή, η κατάσταση αυτή γίνεται αληθινή σαν συνέπεια των πράξεών τους".


Μέλος: parisct3f
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις
parisct3f
09/02/13 08:55
Αρέσει: 6 / Σχόλια: 1
716 Ήρα Κρόνου Σάββατο, 09 Φεβ 2013, 09:48

Πολύ εντυπωσιακή η παρατήρηση σου parisct3f για την αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει!!!


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη...

Διαβάστε περισσότερα...
19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση...

Διαβάστε περισσότερα...
"5 τρόποι να ξετρελανεις έναν άνδρα στο κρεβάτι"

1. Οι άντρες συχνά λατρεύουν να επιδεικνύουν σε κάθε φάση της ζωής...

Διαβάστε περισσότερα...