Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Σπιτικό φαγητό στην Ελλάδα της κρίσης

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία Save Money Οικογένεια
Μια νέα μόδα ξεκινά από την Αθήνα, με απλές νοικοκυρές να μαγειρεύουν και να πωλούν το περίσσειο φαγητό έναντι χαμηλής τιμής σε συνανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν σπιτικές γεύσεις, μέσω της ιστοσελίδας Cookisto.

Σύμφωνα με το BBC, o παραδοσιακός τρόπος για ένα δείπνο είναι να αγοράσει κανείς τα υλικά και να τα μαγειρέψει ή να πάει σε ένα εστιατόριο. Τι γίνεται όμως αν κάποιος σε ένα κοντινό δρόμο έχει μαγειρέψει περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεται και μπορεί να πουλήσει κάποια κομμάτια για ένα μικρό χρηματικό ποσό; Αυτό συμβαίνει ήδη στην Αθήνα και σύντομα θα γίνει μόδα και στο Λονδίνο.

Μια ελληνίδα μητέρα, η Μαριλένα Ζάχου, ξυπνά το πρωί, φτιάχνει έναν ελληνικό καφέ, ταΐζει τα παιδιά και τα ετοιμάζει για το σχολείο. Μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν στο σπίτι, ετοιμάζεται για μαγείρεμα. Σήμερα θα φτιάξει μουσακά.

Η διαδικασία ξεκινά και καθ' όλη τη διάρκεια η μαγείρισσα «ανεβάζει» φωτογραφίες του φαγητού στην ιστοσελίδα και παρακολουθεί την οθόνη καθώς οι άνθρωποι από την περιοχή παραγγέλνουν τις μερίδες τους.

Δε θα πεταχτεί καθόλου φαγητό σήμερα στο σπίτι της. Τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα στην περιοχή του Αμαρουσίου θα μοιραστούν μαζί με την οικογένεια το φαγητό της. Μέχρι το μεσημέρι όλο το ταψί έχει πουληθεί. Η Μαριλένα Ζάχου σημειώνει τις διευθύνσεις για την παράδοση κατ' οίκον. 

Αυτή η νέα μόδα εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη την Αθήνα. Εργαζόμενοι, φοιτητές, και πολυάσχολοι γονείς συνδέονται ηλεκτρονικά με τους τοπικούς μάγειρες- οποιονδήποτε αγαπά το μαγείρεμα και το κάνει καλά- και αγοράζουν οικονομικό, σπιτικό φαγητό, με 3 ή 4 ευρώ. 

«Δεν μπορούσα ποτέ να υπολογίσω τις σωστές ποσότητες φαγητού για την οικογένειά μου. Πάντα πετούσα πολύ φαγητό που περίσσευε. Υποθέτω πως το να μαγειρεύω πολύ φαγητό οφείλεται στα ελληνικά γονίδιά μου».

Αυτό ήταν που την οδήγησε στο Cookisto, μια διαδικτυακή κοινότητα ερασιτεχνών μαγείρων και πεινασμένων κατοίκων.

Τώρα πλέον είναι μια Cookista, με προφίλ στην ιστοσελίδα ενώ τα γεύματά της βαθμολογούνται καθημερινά. Σύμφωνα με όσους έχουν δοκιμάσει το φαγητό της, δεν είναι απλά μια νοικοκυρά, αλλά μία σεφ σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Η ιστοσελίδα έχει προσελκύσει 12.000 ερασιτέχνες μαγείρους τους τελευταίους μήνες. Αυτό που ξεκίνησε ως μια διατριβή για μεταπτυχιακό (με τη μορφή ενός επιχειρηματικού σχεδίου) για τον φοιτητή Μιχάλη Γκοντά, έχει πλέον γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, και αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και στο Λονδίνο. 

Είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες που στρέφονται σε καινοτόμες ιδέες, μετά την αύξηση της ανεργίας στο 27,9%, και την ταχεία συρρίκνωση του άλλοτε δημοφιλούς δημόσιου τομέα, που αποτελούσε τη φυσική επιλογή για πολλούς πτυχιούχους.


BBC

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία Save Money Οικογένεια
Συντακτική Ομάδα
23/09/13 14:33
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Φτάσε όπου δε μπορείς!

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ν. Καζαντζάκη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» ...«Με κοίταξες, κι ως με κοίταξες ένιωσα πως ο κόσμος ετούτος είναι ένα σύννεφο...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς να φτιάξετε ξύδι από το κρασί που περίσσεψε.

Πολλές φορές μας μένει κρασί, είτε γιατί δεν μας αρέσει, είτε γιατί το...

Διαβάστε περισσότερα...
8 τρόποι για να γίνετε... «φίλοι» με την πρωινή άσκηση

Το να ασκείται κανείς σωματικά… πουρνό – πουρνό ακούγεται και είναι...

Διαβάστε περισσότερα...