Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Πριν το FB στον Πλαστικό χειρουργό

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Νέα Τεχνολογία
SOCIAL MEDIA: Από υπερόπλο επικοινωνίας έως «εργαλείο αυτοταταστροφής»

Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη


Είναι καταπληκτικό το πόσα στοιχεία για την ψυχολογική ταυτότητα του χρήστη των social media μπορεί να συλλέξει ο ερευνητής εκείνος που θέλει να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα πίσω από την εικόνα.

Ο καθένας στο f.b. διαλέγει την φωτογραφία εκείνη που αποκαλύπτει με σαφήνεια σχεδόν 95% τι ψάχνει να βρει από την ζωή του, αν είναι χαμένος στο διάστημα, αν αισθάνεται πρωταγωνιστής σε μεγάλη ταινία του Κόπολα, αν αγαπάει τα ζώα, αν είναι φοβισμένος, αν είναι ανασφαλής, αν είναι «γκαραζότεκνο» (ειδική κατηγορία αγοριών, θα γράψω κάποια άλλη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα), αν αισθάνεται εραστής, αν πιστεύει κάποια κυρία,  ότι το σημαντικότερο σε μια γυναίκα είναι αυτό που ενώ από φύση και θέση, μοιάζει δυσδιάκριτο, το δείχνει  γκρο–πλαν, αν μετά από 2.337 πόζες, διαλέγει εκείνη με το «σωστό» προφίλ, επιλέγοντας φυσικά και το αντίστοιχο ζελέ για το μαλλί που θα τον κάνει ή θα την κάνει να έχει περισσότερα μηνύματα στο in box, τα οποία φυσικά δεν θα αφορούν τις τελευταίες επισημάνσεις του Βαρουφάκη για την δόση.

Μέχρι εκεί καλά, ο καθένας μπορεί να πλασάρει στο παζάρι του διαδικτύου την πραμάτια του και ο καθένας είναι ελεύθερος να ψωνίσει αυτό που ψάχνει.
Αυτό που με φρίκαρε είναι το κείμενο της πλαστικής χειρουργού Βίλλυς Ροδοπούλου, η οποία σε κείμενο που ανάρτησε στο mylady, γράφει:

«Το επονομαζόμενο  FaceTime Facelift, αναφέρεται στην καλλυντική χειρουργική. Οι άνθρωποι διορθώνουν το πρόσωπό τους για να φαίνονται πιο όμορφοι στα chat room. Έτσι οι γιατροί ανέπτυξαν μια χειρουργική τεχνική λιποαναρρόφησης, που εξαφανίζει το διπλοσάγονο και σμιλεύει τις γωνίες του προσώπου.
Ξεχωριστές εκθέσεις αναφέρουν λεπτομερώς, ότι όλο και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στην καλλυντική χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει ο εκφοβισμός από συμμαθητές- δράση που συχνά διευκολύνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι και οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, όπου η χαλάρωση του δέρματος είναι εντονότερη, δεν διστάζουν να αναζητήσουν την λύση στο νυστέρι.»

Μπορείτε φυσικά να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της γιατρού για να καταλάβετε ότι όταν πεθαίνει ο άνθρωπος γεννιέται η εικονική τραγική προσωπικότητα.
Αυτό το γράφω όχι γιατί η ματαιοδοξία δεν ήταν πάντα ταυτισμένη με το ανθρώπινο είδος, (δεν ξέρω γάτα που να κάνει αποτρίχωση για να γίνει πιο ποθητή την περίοδο της αναπαραγωγής, ούτε ενδιαφέρονται τα σκυλιά μου αν θα φωτογραφηθούν από το αριστερό ή το δεξιό προφίλ), το γράφω γιατί στις μέρες που τα social media λειτουργούν ως ένα παράθυρο στον κόσμο, στις μέρες που ο αποτελεσματικότερος τρόπος γρήγορης και άμεσης πληροφόρησης είναι το διαδίκτυο, άνθρωποι, άντρες – γυναίκες, δεν σταματάνε στο ρετούς μιας φωτογραφίας, ΕΓΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ, για να ανταποκρίνονται στους διαδικτυακούς «φίλους», όχι ως άτομα, με ψυχή , θερμοκρασία, βλέμμα, συναίσθημα, άγγιγμα, αλλά ως «τοτέμ».

Η απληστία του «να φαίνομαι, χωρίς να είμαι» σαφέστατα μπορεί να κάνει τους πλαστικούς χειρουργούς να χαίρονται και είναι τιμητικό που η Βίλλυ Ροδοπούλου αν και πλαστικός χειρουργός επισημαίνει ...μμμμμμμμ, την «παλαβομάρα» (συγνώμη αλλά δεν μπορούσα να βρω μια πιο δόκιμη λέξη) του κόσμου, η κατάσταση αυτή όμως, της διαστρεβλωμένης προσωπικότητας, με σκοπό, την ανάρτηση μιας φωτογραφίας σημαίνει την απέραντη χρεωκοπία των ανθρωπίνων σχέσεων.
«Το αξιοθαύμαστο είναι πως, για να καθησυχάσεις τους ανθρώπους, αρκεί να αρνηθείς το προφανές». Ο Ρομπερτ Μπρεσσόν το είπε και εγώ το συνυπογράφω.
Είναι βαρύ να «σκούζει» η μοναξιά πνίγοντας τον άνθρωπο και το υποκείμενο να νομίζει ότι πορεύεται στο δρόμο του «φωτός». Ο Βολταίρος πάλι έγραφε ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ζήσει είτε μέσα στους σπασμούς της ανησυχίας, είτε μέσα στον λήθαργο της πλήξης». Αν πορευτώ με την διαπίστωση του Βολταίρου δεν έχω να επιλέξω παρά μόνο ανάμεσα στην φρίκη του άγχους ή την μονοτονία της ανάπαυσης. ΤΙ ΜΕΓΓΕΝΗ ΘΕΕ ΜΟΥ!!!

Και σε αυτό το σημείο προκύπτει ο πολυαγαπημένος Πασκάλ Μπρυκνέρ που προτείνει:
«Για να μπορούμε να γευόμαστε την ζωή χρειάζονται οι αντιξοότητες που δοκιμάζουν την ελευθερία μας δίχως να την σκοτώνουν.....Να που βρίσκεται το παράδοξο, αγαθά που αποκτώνται δίχως προσπάθεια δεν έχουν καμιά αξία (και γι’ αυτό το λόγο όταν εμπορεύματα προσφέρονται δωρεάν προκαλούν απώθηση αντί για έλξη. Ακόμη και ο κλέφτης διακινδυνεύει το τομάρι του όταν αρπάζει τα αγαθά των άλλων .....»).

Οι άνθρωποι εγχειρίζονται (μπαίνουν δηλαδή σε διαδικασία χειρουργείου, ολικής νάρκωσης, πόνου κ.λ.π, για να κερδίσουν μια «σωστή» φωτογραφία στο f.b.). Ίσως τελικά να λατρεύουμε τις ταλαιπωρίες που επιβάλλουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, πρόθυμοι να εκτεθούμε στους χειρότερους κινδύνους.
Θα αφήσω, φυσικά, τον καθένα να ορίσει το όριο της ταλαιπωρίας πέρα από το οποίο δεν θέλει να προχωρήσει. (Προσωπικά γνωρίζω ότι η ζωή μου πήρε άλλη διάσταση όταν εκτέθηκα στον κίνδυνο θανάτου και ξέρω ότι όσοι έχουν φλερτάρει με το συγκεκριμένο, ζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο μετά).

Θα σας αφήσω να σκεφτείτε το εξής. Η ερώτηση «τι κάνεις ή τι κάνετε» είναι ταυτόχρονα η πιο επιφανειακή και η πιο βαθιά ερώτηση. Συνήθως στους άλλους απαντάμε «καλά» από ευγένεια αλλά και από την τάση περνώντας σε άλλο θέμα να μηρυκάζουμε την ερώτηση μια ολόκληρη ζωή και να φυλάξουμε την απάντηση για την επόμενη.
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Νέα Τεχνολογία
Συντακτική Ομάδα
14/03/14 00:50
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Μεγάλη Προσοχή : Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ανεβάζουμε φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο μέσω ΚΙΝΗΤΟΥ;

Μεγάλη προσοχή σε όσους τραβούν φωτογραφίες από...

Διαβάστε περισσότερα...
Έρωτας στα χρόνια του facebook, του i-pad και του i-phone

Είναι καταπληκτικό να ζεις μια «σχέση» ερωτική, με...

Διαβάστε περισσότερα...
Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε μέσω μηνυμάτων!

Τείνουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς, όταν επικοινωνούμε με...

Διαβάστε περισσότερα...
Το Facebook ξέρει πριν από σας, αν είστε....ερωτευμένοι!

Η ομάδα δεδομένων του Facebook ήρθε να μας εκπλήξει...

Διαβάστε περισσότερα...