Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Παρένθετη μητρότητα... ένα ταμπού!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Οικογένεια
Τις προάλλες εντελώς τυχαία συνάντησα τη Μαίρη, μια παλιά μου συμμαθήτρια και από τις καλύτερες φίλες που είχα στο σχολείο.

Η Μαίρη διένυε τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Πήγαμε να πιούμε ένα καφέ, να συζητήσουμε και να θυμηθούμε τα παλιά μας.

Μου εξομολογήθηκε ότι είναι παρένθετη μητέρα. Κυοφορεί το παιδί μιας άλλης γυναίκας..... Σοκαρίστηκα!

Είχα ακούσει  γι’  αυτήν την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας αλλά πίστευα, ή μάλλον τη θεωρούσα έναν μάλλον αμερικάνικο νεωτερισμό.....

Δεν ήταν καθόλου έτσι. Συγκεκριμένα η Μαίρη  ήθελε να βοηθήσει την “μητέρα του παιδιού της” να αποκτήσει δικό της παιδί!!

Η παρένθετη μητρότητα είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην ηθική αρχή της φιλαλληλίας μέσω της οποίας μπορούν ν’ αποκτήσουν παιδί γυναίκες με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Με επιστημονικούς όρους, «παρένθετη μητρότητα» ή «δανεισμό μήτρας» εννοούμε την περίπτωση κατά την οποία μεταφέρεται για κυοφορία στο σώμα τρίτης γυναίκας (της παρένθετης) γονιμοποιημένο ωάριο ξένο προς την ίδια. 
Αυτό το γονιμοποιημένο ωράριο προέρχεται:  είτε από γενετικό υλικό του άτεκνου ζευγαριού ή ενός εκ των δύο του ζευγαριού, ή ωάριο της γυναικός του ζευγαριού και σπέρμα τρίτου δότη ή τέλος από γενετικό υλικό τρίτων. 
Σε κάθε περίπτωση δηλαδή η παρένθετη μητέρα δεν επιτρέπεται να κυοφορεί δικό της γονιμοποιημένο ωάριο. Έτσι, γενετικά το παιδί δεν ανήκει στην «παρένθετη», τη γυναίκα δηλ. που το γεννάει και δεν έχει καμία σχέση με τα γονίδιά της.

Η διαδικασία της «παρένθετης μητρότητας» είναι μια πρακτική που βασίζεται σε καθαρά αλτρουιστικά και ανιδιοτελή κίνητρα. Παρένθετη μητέρα ορίζεται η γυναίκα που κυοφορεί βρέφος το οποίο προορίζεται για άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Εφαρμόζεται σε ζευγάρια που διαθέτουν φυσιολογικά ωάρια και σπερματοζωάρια, αλλά η γυναίκα δε διαθέτει λειτουργική μήτρα ή παρουσιάζει ανωμαλίες της μήτρας ή άλλα προβλήματα υγείας που εμποδίζουν την κυοφορία για ιατρικούς λόγους. 

Στις συνηθέστερες των περιπτώσεων παρένθετη μητέρα είναι συγγενής ή φίλη του ζεύγους. 

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, εκτιμάται στις αρχές του 2007 ότι οι παρένθετες μητέρες φτάνουν τις 500 κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί σήμερα απαγορευμένη πρακτική στην Ιταλία, την Αυστραλία, την Ισπανία και την Κίνα, ενώ επιτρέπεται υπό περιορισμούς στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η παρένθετη μητρότητα υφίσταται από το 2005 στην Ελλάδα, όποτε και μπήκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία του υπουργείου Υγείας. Πρακτικά, το ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στο πρωτοδικείο με το αίτημα να κυοφορήσει μια άλλη γυναίκα το γενετικό υλικό τους. Όπως ορίζει ο νόμος, η παρένθετη μητέρα δεν μπορεί να προέρχεται από άλλη χώρα με σκοπό να αποκλειστεί τέτοιου είδους αθέμιτη επιχειρηματική εκμετάλλευση. Στη συνέχεια, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της επέμβασης, εφόσον η δικαστική πράξη κάνει δεκτή την κυοφορία του γενετικού υλικού.
Η αποτελεσματικότητα και η πιθανότητα επιτυχίας αυτής της πρακτικής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία της γυναίκας στην οποία ανήκει το ωάριο.

Τώρα από ηθικής απόψεως πόσο εύκολο είναι να δεχθείς ότι το παιδί σου μεγαλώνει στα σπλάχνα μιας άλλης γυναίκας; Κι από την άλλη, πώς μπορεί να νιώθει μια γυναίκα που κυοφορεί ένα παιδί που δεν είναι δικό της; Και αυτοί οι εννέα μήνες που σάλευε μέσα της πώς γίνεται να ξεχαστούν Ακόμη, πώς θα πρέπει το ίδιο το παιδί να αντιμετωπίσει ή να θεωρεί κάθε μια από τις δύο “μητέρες”;

Μέλος: Ήρα Κρόνου
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Οικογένεια
Ήρα Κρόνου
11/01/13 08:21
Αρέσει: 5 / Σχόλια: 1
487 Alice Σάββατο, 12 Ιαν 2013, 16:26

Ήρα, νομίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία και για τις δύο γυναίκες που εμπλέκονται!Για φαντάσου να μεγαλώνεις μέσα σου ένα τρυφερούδι, να το βλέπεις να γεννιέται και να το δίνεις! Α.. πα.. πα!!


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Τα παιδιά που παίρνουν πρωινό είναι πιο έξυπνα!

Κατά καιρούς, οι ερευνητές που ασχολούνται με τη διατροφή και τις επιπτώσεις...

Διαβάστε περισσότερα...
Μπορείτε να συμβιώσετε με κατοικίδιο;

Η ιδέα ενός συμπαθητικού τετράποδου είναι συνήθως συναρπαστική για τα παιδιά...

Διαβάστε περισσότερα...
Στη 34η θέση η Ελλάδα στη λίστα του Economist!

Η λίστα του Economist για τη καλύτερη χώρα που θα γεννηθεί ένα παιδί...

Διαβάστε περισσότερα...