Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ.

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Ψυχολογία
Παρόλο ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση από την καφεΐνη και την αύξηση του στρες, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές, ακόμα και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να παράσχει οφέλη στον άνθρωπο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πορίσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ότι  η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 16%.
Σειρά ερευνών έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ (χωρίς φυσικά προσθήκη γάλα ή ζάχαρης):
 
1.Χολή.  Οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.
2.Κατά της κατάθλιψης. Οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 20% όταν πρόκειται για περισσότερους από τέσσερις καφέδες.
3.Βελτιώνει τη μνήμη. Ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Καταναλώνοντας δύο φλιτζάνια καφέ (όχι ντεκαφεϊνέ) μπορεί να βελτιωθεί όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά και ο χρόνος αντίδρασης του εγκεφάλου.  Οι γυναίκες  ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίες έπιναν περισσότερους από 3 καφέδες τη ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν απώλεια μνήμης, από εκείνες που έπιναν μόλις έναν καφέ την ημέρα. 
4.Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Αρκετές μελέτες προτείνουν την κατανάλωση καφέ για την προστασία από τον διαβήτη, τύπου 2. Αν μάλιστα ο ασθενής καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, τότε μπορεί το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 50%. 
5.Κατά του καρκίνου. Η κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του ήπατος, αλλά και όσων μορφών καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία, τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη. Η κατανάλωση,  τουλάχιστον δύο με τρεις καφέδες την ημέρα είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
6.Τονώνει τον μεταβολισμό. Ο καφές μπορεί να γίνει σύμμαχός για τη διατήρηση ή απώλεια βάρους. Η καφεΐνη τονώνει το μεταβολισμό, αν και μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους παρατηρείται σε όσους δεν είναι υπέρβαροι. Η τόνωση του μεταβολισμού, που πρόσφερε ο καφές, ήταν μεγαλύτερη και διαρκούσε περισσότερο, στις αδύνατες γυναίκες. Οι πράσινοι δε,  κόκκοι καφέ, που χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής, συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους. 
7.Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.  Η κατανάλωση δύο με τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον κατά 25%.
8.Αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο ερευνητής του Harvard, Edward Giovannucci, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» παρατήρησε, ότι ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Ενώ άλλη έρευνα τον είχε τοποθετήσει στην κορυφή των αντιοξειδωτικών τροφίμων.
9.Ενισχύει την αντοχή και την απόδοση. Ο καφές με την καφεΐνη που περιέχει, ενισχύουν σημαντικά την αντοχή και τη βραχυπρόθεσμη απόδοση. Το όφελος της καφεΐνης πριν από την άσκηση στα αγωνίσματα αντοχής και πριν από δραστηριότητες, που απαιτούσαν μακροπρόθεσμα αρκετή ένταση, ήταν ευεργετικό για τους συμμετέχοντες. Ακόμη, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους ή και πριν από αυτήν.
10.Πρόληψη αρθρίτιδας. Σε άντρες άνω των 40 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν καφέ για αρκετό χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας, μίας φλεγμονώδους κατάστασης, που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Ενώ ασθενείς που κατανάλωναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια την ημέρα, παρουσίασαν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. 


Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
03/03/13 01:18
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 1
798 katerina lampirh Κυριακή, 03 Μαρ 2013, 11:45

xwris kafedaki den ginaite!!!!!!!!!!


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Λιπαρά: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Αποτελούν συστατικό των περισσότερων τροφίμων που καταναλώνουμε, δίνοντάς τους...

Διαβάστε περισσότερα...
Δύσκολες μέρες; Κάντε τις... «παιχνιδάκι»!

Εκνευρίζεστε, πεινάτε, πονάτε και συχνά επιδίδεστε σε ανθυγιεινές διατροφικές...

Διαβάστε περισσότερα...
Πρωινό και για … λιγότερο εργασιακό άγχος!

Το πόσο συχνά καταναλώνει κάποιος πρωινό συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών...

Διαβάστε περισσότερα...