Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Μια ανησυχητική ένδειξη ότι… αρρωσταίνετε

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία

Ο βήχας, το φτάρνισμα και τα δέκατα είναι μερικοί από τους... συνήθεις υπόπτους που μας προειδοποιούν ότι ένας παθογόνος μικροοργανισμός έχει εισβάλει στο σώμα μας.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρώιμο σημάδι το οποίο συνήθως μας προκαλεί φόβους και ανησυχίες, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί εντελώς ακίνδυνο.

Ένα οίδημα τοπικά στο δέρμα ή ένα μικρό γρομπαλάκι κάτω από αυτό μπορεί να είναι αθώο, αποτέλεσμα τσιμπήματος από κάποιο έντομο , ή αρκετά σοβαρό, όπως ένδειξη καρκίνου. Ένα ενδεχόμενο που σπάνια μας περνά από το μυαλό είναι ότι το εξόγκωμα οφείλεται σε κάποιο πρησμένο λεμφογάγγλιο επειδή το ανοσοποιητικό μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη.

Στο σώμα μας υπάρχουν πάνω από 500 λεμφογάγγλια σε διάφορα σημεία, όπως οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα ή ο λαιμός. Ορισμένα από αυτά δεν βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε δεν μπορούμε να τα ψηλαφήσουμε.

Το οίδημα στα λεμφογάγγλια δεν αποτελεί πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας. Τα λεμφογάγγλια αποτελούν «φίλτρα» του οργανισμού μας, καθώς αποτελούν μέρος ενός δικτύου μέσω του οποίου κυκλοφορούν κύτταρα του ανοσοποιητικού που έχουν ως αποστολή να εξοντώσουν παθογόνους εισβολείς.

Όταν εισβάλλει ένα μικρόβιο στο σώμα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πολλαπλασιάζονται, γι' αυτό και τα λεμφογάγγλια διογκώνονται. Όταν πια αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, το οίδημα υποχωρεί και τα λεμφογάγγλια επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Αρκετοί συνδέουν το οίδημα στα λεμφογάγγλια με τον καρκίνο. Τα λεμφογάγγλια πράγματι πρήζονται όταν ο οργανισμός πασχίζει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, όμως η συνηθέστερη αιτία του οιδήματος είναι η λοίμωξη.

Το σημείο στο οποίο θα εκδηλωθεί το οίδημα, άρα θα είναι αισθητό το πρήξιμο κατά την ψηλάφηση, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα λεμφογάγγλια είναι «στρατηγικά» τοποθετημένα στο σώμα μας και το οίδημα σε κάποιο από αυτά υποδεικνύει το ακριβές σημείο της λοίμωξης. Για παράδειγμα, το οίδημα στο λαιμό μπορεί να υποδεικνύει στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, το οίδημα στη μασχάλη μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη στο χέρι ή το στήθος, ενώ το οίδημα στη βουβωνική χώρα μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας εάν το οίδημα στο λεμφογάγγλιο υποχωρήσει εντός ενός μήνα.

onmed.gr

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
23/03/16 23:23
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...