Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Η καταπίεση στη δουλειά αρρωσταίνει την καρδιά

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Η πολύ απαιτητική και ταυτοχρόνως καταπιεστική εργασία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα, σύμφωνα με την συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι εργαζόμενοι.

Όπως έδειξε, οι εργαζόμενοι που πάσχουν από εργασιακή ένταση (job strain),δηλαδή πιέζονται πολύ στη δουλειά τους αλλά έχουν ελάχιστη ελευθερία πρωτοβουλιών και κινήσεων, διατρέχουν κατά 23% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ελέγχου στην εργασία αποτελεί μία από τις πιο επιβλαβείς για την υγεία πλευρές του εργασιακού περιβάλλοντος.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 13 προγενέστερες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ 1985 και 2006 σε Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία και Σουηδία.

Στις μελέτες αυτές είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι κάθε επαγγέλματος (από δημόσιοι υπάλληλοι έως εργαζόμενοι σε εργοστάσια), οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια για την δουλειά τους, τον φόρτο εργασίας, τις προθεσμίες και την ελευθερία στην λήψη αποφάσεων.

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου πριν ενταχθεί σε κάποια από τις μελέτες, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Όπως έδειξε η συνδυασμένη ανάλυσή τους, «η εργασιακή ένταση σχετίζεται με μικρό, αλλά επίμονα αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως στεφανιαίου επεισοδίου, όπως το έμφραγμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μίκα Κιβιμάκι, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου.

Όπως εξήγησε, στη διάρκεια των 7,5 ετών που ήταν η μέση διάρκεια των 13 μελετών, καταγράφηκαν 2.356 εμφράγματα και θάνατοι από στεφανιαία ανεπάρκεια.

Όσοι εθελοντές είχαν δηλώσει πως έχουν δουλειά με την υψηλότερη εργασιακή ένταση, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα του εμφράγματος ή της ανεπάρκειας.

Ο κίνδυνος αυτός δεν άλλαξε, όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν, όπως ο τρόπος ζωής, το φύλο και η ηλικία των εθελοντών.

Ο καθηγητής Κιβιμάκι πρόσθεσε πως η εργασιακή ένταση πιθανώς ευθύνεται για «σημαντικό ποσοστό» των καρδιολογικών προβλημάτων που παρατηρούνται στο εργατικό δυναμικό.

Και επισήμανε πως με βάση αυτά και προγενέστερα ευρήματα, δεν αρκεί να λαμβάνονται μέτρα για να μειωθεί το στρες των εργαζομένων. Θα πρέπει να τους επιτρέπεται να λένε και τη γνώμη τους, και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη δουλειά τους.tanea
 

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
05/09/13 00:39
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...