Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Κίνδυνος καρκίνου από τους ρύπους των αυτοκινήτων

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Η μακροχρόνια έκθεση στους ρύπους των αυτοκινήτων, ακόμα κι αν είναι μικρή, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στη Δύση, με σχεδόν εννέα στα δέκα κρούσματα να οφείλονται στο κάπνισμα. Άλλες δυνητικές αιτίες του είναι η επαγγελματική έκθεση σε χημικά, όπως ο αμίαντος, και η έκθεση στα φυσικά ραδιενεργά αέρια του χώματος.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology», ανέλυσε συνδυασμένα στοιχεία από 17 μελέτες που διεξήχθησαν σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι μελέτες αυτές αποτελούν τμήμα της επονομαζόμενης ευρωπαϊκής έρευνας ESCAPE (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects) που διερευνά τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Η παρούσα ανάλυση βασίζεται σε συνολικά 312.944 εθελοντές, οι 2.095 εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα στη διάρκεια 13 ετών παρακολούθησης.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις διευθύνσεις κατοικίας των εθελοντών, εστιάζοντας στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω των 10 μm (PM10) και κάτω από 2,5 μm (ΡΜ2,5).

Τα σωματίδια αυτά εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα και είναι γνωστό ότι εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την έκθεση σε αυτά τα σωματίδια, με κάθε αύξηση των επιπέδων των ΡΜ10 κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο να τον αυξάνει κατά 22%.
Αντίστοιχα, κάθε αύξηση κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα των ΡΜ2,5 αύξανε τον κίνδυνο κατά 18%.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα επίπεδο αυτών των σωματιδίων που να μην συσχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στα ΡΜ τόσο το χειρότερο και όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο».

Σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο δρ Τακάσι Γιοριφούτζι, καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Οκογιάμα, στην Ιαπωνία, σημειώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να προστεθεί στις αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα και να αναγνωριστεί πως έχει σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.


 Web Only

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
11/07/13 00:17
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...