Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Έχει η Σχέση σας Ημερομηνία Λήξης;

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Μήπως για εσάς η πραγματικότητα και ο χρόνος σκοτώνουν τον έρωτα; Μήπως από την άλλη δημιουργήσατε μια σχέση που θα θέλατε να διαρκέσει για πάντα παραβλέποντας τα σοβαρά της προβλήματα; Μήπως ελπίζετε να κάνετε τη διαφορά φτιάχνοντας την ιδανική σχέση που ονειρευόσασταν που θα αντέξει όλα τα χτυπήματα και την φθορά του χρόνου;

Ο φόβος της μοναξιάς, οι καταβολές μας από το παρελθόν, το πρότυπο σχέσης των γονιών μας, οι εξιδανικευμένη εικόνα που μπορεί να έχουμε για το σύντροφο που θέλουμε δίπλα μας, αλλά πάνω από όλα η σχέση που έχουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό καθορίζει το τι ερωτικές σχέσεις κάνουμε και ποια θα είναι η διάρκεια τους.

Πολλές φορές τα ζευγάρια κάνουν υπερπροσπάθεια να μείνουν μαζί γιατί απλά φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια της ολίσθησης της σχέσης τους στην βαρεμάρα, την αδιαφορία την έλλειψη επικοινωνίας , το χλιαρό σεξ. Όσο αρνούνται την αλήθεια τόσο πιο γρήγορα βυθίζονται στην κούραση και την απραξία με αποτέλεσμα η σχέση τους να πηγαίνει γρήγορα προς την διάλυση. Για να έχει ελπίδα μια τέτοια σχέση χρειάζεται προσπάθεια αναβίωσης προς μια δημιουργική κατεύθυνση που σημάνει πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη και από τις δύο πλευρές.

Μερικά στοιχεία που φαίνεται να καθορίζουν την επιτυχία μιας σχέσης και την διάρκεια της μέσα στο χρόνο είναι η τρυφερότητα, το γέλιο, ο ενθουσιασμός, η αμοιβαία ευχαρίστηση, ο σεβασμός ως προς τον προσωπικό χώρο και χρόνο του άλλου, η αυθεντική περιέργεια για την ανακάλυψη του χαρακτήρα του άλλου, η φροντίδα και η ενσυνάισθηση για τα συναισθήματα του συντρόφου μας.

Ο χρόνος μπορεί να είναι ο σύμμαχος της σχέσης όταν μας βοηθάει να θέσουμε τα θεμέλια για μια δυνατή σχέση όπου και οι δύο έχουν επίγνωση των αντιξοοτήτων και των ταραχών που μας επιφυλάσσει η ίδια η ζωή. Αν μπούμε στη σχέση μόνο περιμένοντας να πραγματοποιηθούν οι φαντασιώσεις του τύπου »όλα ρόδινα όλα ροζ» τότε το χάσαμε το παιχνίδι. Αν από την άλλη, αντιμετωπίζετε τις δοκιμασίες της ζωής από κοινού με ηρεμία, επικοινωνία, λογική, χιούμορ και αισιοδοξία τότε τα πάτε όχι απλά καλά αλλά άριστα.

Η επαγρύπνηση και η εγρήγορση για τα στραβά της σχέσης αλλά και των χαρακτήρων που την αποτελούν μπορούν να κάνουν θαύματα. Μην επαναπαύεστε ότι εφόσον όλα κυλούσαν όμορφα και ωραία στην αρχή, θα συνεχίσουν και έτσι. Μην επιτρέπετε στον σύντροφο σας να χάσει τον σεβασμό του για εσάς. Βάλτε όρια. Ανανεωθείτε κάνοντας εκπλήξεις ο ένας στον άλλο. Διατηρήστε την φρεσκάδα και τον ερωτισμό σε υψηλά επίπεδα. Δείξτε συνεχόμενο ενδιαφέρον για τις ανάγκες και των δυο σας. Μην γκρινιάζετε ανεξέλεγκτα και φυσικά μην αμελείτε την πράξη του έρωτα.

Αν η σχέση σας έχει ημερομηνία λήξης εξαρτάται από τους δυο σας. »Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό» λέει η παροιμία, και αν η επιθυμία μεταξύ δέσμευσης και ελευθερίας μάχονται και κονταροχτυπιούνται δώστε χρόνο στον εαυτό σας και τον άλλο για να διερευνήσετε αν αξίζει να πάτε στο επόμενο στάδιο, εκείνο της συντροφικότητας και της αγάπης με ότι αυτό συνεπάγεται.Νόρα Κοντοστεργίου
MSc.Ψυχολόγος- Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
07/07/13 00:16
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Δείτε τι... ξεσηκώνει τους άνδρες!

Είχες φανταστεί πέρα από τη συμπεριφορά σου και την ομορφιά σου τι μπορεί να...

Διαβάστε περισσότερα...
Μπαίνοντας στο μυαλό των αντρών...

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε. Πώς σκέφτονται άραγε οι...

Διαβάστε περισσότερα...
Φτάσε όπου δε μπορείς!

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ν. Καζαντζάκη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» ...«Με κοίταξες, κι ως με κοίταξες ένιωσα πως ο κόσμος ετούτος είναι ένα σύννεφο...

Διαβάστε περισσότερα...