Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Υστερία ή Πρόληψη η Μαστεκτομή της Αντζελίνας Τζολί;

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Aγαπητές μου Filenades,

Με αφορμή τα τηλέφωνα και τα emails που δέχτηκα στο ιατρείο μετά το χθεσινό δημοσίευμα για την προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή στη ν οποία υποβλήθηκε η Αντζελίνα Τζολί θα ήθελα να καταθέσω την επιστημονική αλλά και προσωπική μου άποψη μετά από 25 χρόνια ιατρικής πράξης.

Διαβάσαμε λοιπόν ότι η ηθοποιός υποβλήθηκε προληπτικά σε σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού με την ανίχνευση το ογκογονιδίου BRCA 1 λόγω οικογεννειακού ιστορικού( η μητέρα της πέθανε από αυτό το είδος καρκίνου). Την πληροφόρησαν λοιπόν οι υπεύθυνοι γιατροί  ότι έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή σε ποσοστό 87% χωρίς όμως να μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που θα παρουσίαζε το καρκίνο, αν τον παρουσίαζε ποτέ, σε 1, 5,15, 20 χρόνια.

Πήρε λοιπόν την απόφαση να υποβληθεί σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή ( μια πολύ βαρεία επέμβαση) και να αντικαταστήσει τους μαστούς της με δύο ωραία προθέματα σιλικόνης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στο 5%. Μέσω λοιπόν της δημοσιότητας κατάφερε να προκαλέσει υστερία στις γυναίκες που άσχετα αν ανήκουν στις γνωστό ότι το Αμερικανικό κοινό είναι ευάλωτο σε τέτοιου είδους δημοσιεύσεις σίγουρα θα υπάρξει έξαρση των μαστεκτομών στην Αμερική και ανάμεσα στους χιλιάδες μαστούς που θα αφαιρεθούν αδίκως, ίσως να βρεθούν ανάμεσά τους και κάποιοι οι οποίοι θα είχαν όντως λόγο να αφαιρεθούν , οι οποίοι όμως με τη σωστή προληπτική ιατρική παρακολούθηση δεν θα ξέφευγαν της διάγνωσης.

Για τον ίδιο λόγο, θα έπρεπε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να υποβάλλεται σε υστερεκτομία προληπτική και όχι σε συστηματικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο. 

Η διεθνής ιατρική πρακτική συμβουλεύει τις γυναίκες που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό να υποβάλλονται μόνο σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού κάνοντας τα ογκογονίδια BRCA 1 και  BRCA 2. Αλλά ο βασικός έλεγχος αφορά την ετήσια κλινική εξέταση, τη ψηφιακή μαστογραφία, τη μαγνητική τομογραφία μαστών και τον υπέρηχο μαστών . Τελευταία, έχει εφαρμοσθεί και μια άλλη προληπτική μέθοδος, η οποία στην ουσία βασίζεται στο γνωστό μας τεστ ΠΑΠ και είναι γνωστή από το 1936 όταν πρωτοεφαρμόθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου. Ονομάζεται Hallo Breast Pap Test  και είναι μια ανώδυνη μέθοδος όπου με τη βοήθεια ενός μηχανήματος γίνεται συλλογή υλικού από τους μαστούς και στη συνέχεια το υλικό εξετάζεται κυτταρολογικά. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα στο έκκριμα της θηλής των μαστών ως και 5 χρόνια πριν την εμφάνιση καρκίνου και να κατατάξει αυτές τις γυναίκες σε ομάδες υψηλού κινδύνου για αυξημένη παρακολούθηση, με τις μεθόδους που αναφέραμε νωρίτερα, και σίγουρα όχι να τις οδηγήσει σε προληπτικές μαστεκτομές αδίκως.

Η αυτοεξέταση του μαστού μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, η σωστή  πληροφόρηση για τον σύγχρονο προληπτικό έλεγχο και η τήρηση των οδηγιών του θεράποντα ιατρού θα βελτιώσει το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού και όχι οι υστερικές μαστεκτομές που θα γεμίσουν με πλαστικά στήθη τις γυναίκες.

Περιμένω να μας απαντήσει η κυρία Τζολί τι θα κάνει τώρα για τον κίνδυνο του 5% που έχει για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.... Τι άλλο θα αφαιρέσει;

Με πολύ αγάπη για τις Filenades, και κυρίως για τις γυναίκες!!!

Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΛΗΣ
ΧΕΙΡ. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΓΑΙΑ
ΝΕΟΦΥΤΟΥ 48 ΧΑΛΚΙΔΑ - ΤΗΛ. 2221080900


Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
15/05/13 18:33
Αρέσει: 3 / Σχόλια: 1
969 Σοφία Θεοφάνη Πέμπτη, 16 Μαϊ 2013, 09:53

Πές τα γιατρέ μου !!!


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...