Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και σύγχρονη πρόληψη!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού για ηλικίες 15 – 44 ετών και η τρίτη συχνότερη αίτια θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Στην Ευρώπη περισσότερες από 50.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο και 25.000 περίπου πεθαίνουν από την νόσο, ενώ παγκοσμίως 40 γυναίκες την ημέρα πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενώ με την κατάλληλη πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσαν να θεραπευτούν σχεδόν στο 100%.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προκαλείται από την λοίμωξη με τον ιό των ανθρωπινών κονδυλωμάτων γνωστό και ως HPV που θεωρείται σήμερα η συχνότερη μεταδιδόμενη λοίμωξη σε παγκόσμιο επίπεδο .Έχουν προσδιοριστεί πάνω από 100 τύποι του ιού HPV  που μπορεί να προσβάλουν τους ανθρώπους. Από αυτούς οι 15 είναι ογκογόνοι και επομένως μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο ιός HPV είναι υπεύθυνος για σειρά άλλων καλοηθών και κακοηθών παθήσεων τόσο της  πρωκτογεννητικής περιοχής της γυναικάς αλλά και του άνδρα (αιδοίο , κόλπος , περίνεο , πρωκτός , πέος)όσο και της περιοχής Κεφαλής – τραχήλου (στοματική κοιλότητα , ρινοφάρυγγας, λάρυγγας).

Οι συχνότεροι τύποι του ιού που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ο 16 και ο 18 και στην συνεχεία ο 31 , 33 και 45.Οι τύποι 6 και 11 προκαλούν τα γνωστά μας εξωτερικά κονδυλώματα (που προκαλούν κυρίως προκαρκινικές εκδηλώσεις γνώστες ως CIN 1 , 2 , 3 μαζί με τους τύπους 31 , 33 ,45 ). Στην Ευρώπη οι συχνότεροι τύποι είναι ο 16 και ο 33. 

Συχνότερα συμπτώματα εμφάνισης της νόσου είναι:
- Αιμορραγία που δεν έχει σχέση με την περίοδο 
- Ξαφνική αιμορραγία ενώ η περίοδος έχει σταματήσει από καιρό
- Μικροαιμορραγίες μετά την επαφή 
- Άφθονα δύσοσμα κολπικά υγρά
- Έντονος κνησμός στα γεννητικά όργανα
- Πόνος χαμηλά στο υπογάστριο
- Ξαφνική και γρήγορη διόγκωση της κοιλίας

- Έγκαιρη διάγνωση μόνο με συχνό test Παπανικολάου οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο
- Σύγχρονη πρόληψη μόνο με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας  
Ο συνδυασμός και των δυο προσφέρει σχεδόν 94% πιθανότητα προστασίας

Το εμβόλιο στην χωρά μας είναι παρεξηγημένο λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, αλλά κυρίως λόγω παραπληροφόρησης και παρόλο που με νόμο του κράτους ο εμβολιασμός είναι δωρεάν, μόνο το 7 % των κοριτσιών ηλικίας 12 -15 ετών έχει εμβολιαστεί ,  ενώ στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες φθίνει το ποσοστό στο 70-80 %. Συμφώνα με διεθνείς μελέτες εάν ο εμβολιασμός γίνει συστηματικά θα μπορούμε να πούμε ότι  σε 20 – 30 χρόνια θα εξαλειφτεί πλήρως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με την προϋπόθεση να ενταχθούν και τα αγόρια στο πρόγραμμα εμβολιασμένους εμβόλιο είναι ασφαλές και μπορεί να προσφέρει εξίσου υψηλή προστασία ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες μέχρι και τα 26 χρόνια η και σε μεγαλύτερες ακόμη γυναίκες , ανεξάρτητα  αν έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές σχέσεις.

Σήμερα κυκλοφορούν δυο εμβόλια γνωστά ως διδύναμο και τετράδυναμο , είναι όμως πλέον αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν κάλυψη και για πολλούς ακόμη τύπους του ίου ώστε σε λίγο θα γίνουν πολυδύναμα. Είναι απολύτως ασφαλή, σαν συνήθεις παρενέργειες είναι ο μικρός ερεθισμός στο σημείο του εμβολίου και ίσως κάποιος ελαφρύς πυρετός για 2-3 ημέρες , δηλαδή ελαφρές παρενέργειες όπως και όλα τα συνήθη εμβόλια , που κάνουν τα παιδιά μας (ιλαράς , ερυθράς , κ. λ π) .
Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε 3 δόσεις μέσα σε έξι μήνες (0 – 2 – 6  μήνες) .Μέχρι στιγμής οι μελέτες που υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία περίπου αναφέρουν πολύ υψηλή ανοσολογική προστασία.

Άρα λοιπόν α) το test Παπανικολάου αποτελεί μέσο έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης προκαρκινικών βλαβών η καρκίνου σε αρχικό στάδιο ενώ β) το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο πρόληψης από τον ιό HPV.Προλαμβάνοντας λοιπόν την λοίμωξη , αποτρέπεται η ανάπτυξη προκαρκινικών καταστάσεων που μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο.

Προσοχή όμως γιατί υπάρχει η λάθος αντίληψη ότι εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητο το test Παπανικολάου. αυτό είναι λάθος γιατί το εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το test pap αλλά ο συνδυασμός και των δυο είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος για την πρόληψη.

Θεωρώ μεγάλο λάθος των γονιών να μην κάνουν εμβόλιο στα κορίτσια τους, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης , στερώντας τα έτσι από ένα μέσο που μπορεί να τους σώσει την ζωή. 
 
Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΛΗΣ
ΧΕΙΡ. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΓΑΙΑ
ΝΕΟΦΥΤΟΥ 48 ΧΑΛΚΙΔΑ - ΤΗΛ. 2221080900
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
13/05/13 16:53
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...