Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Ομορφιά
Το σώμα μας αποτελείται από 60-70% υγρά και η κατανάλωση νερού έχει ζωτική σημασία. Το νερό αποτελεί το συστατικό εκείνο που διευκολύνει την διάλυση ανόργανων και οργανικών στοιχείων, τη μεταφορά διαφόρων θρεπτικών ουσιών ενώ ταυτόχρονα συλλέγει και απομακρύνει τα προϊόντα αποικοδόμησης τους. Η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνει κανείς ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, την  ηλικία, τις κλιματολογικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής. Κατά μέσο όρο ένας υγιής ενήλικας άντρας έχει ανάγκη  2,5 lit νερού και μια υγιής ενήλικη γυναίκα 2 lit νερού ανά ημέρα  έτσι ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες  από την αποβολή των υγρών μέσω των ούρων , της εφίδρωσης και τη αναπνοής. 

Ευπαθής ομάδες στην αφυδάτωση αποτελούν  οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες.
Ο οργανισμός διατηρεί την ισορροπία των προσλαμβανόμενων και των αποβαλλόμενων υγρών μέσω της νεφρικής λειτουργίας. Σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε αλλά και ο τρόπος κατανάλωσης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Φανταστείτε τα νεφρά σαν ένα σφουγγάρι , αν βουτήξετε ένα σφουγγάρι μέσα σε ένα κουβά με νερό, εκείνο θα κρατήσει μόνο συγκεκριμένο όγκο υγρών. Έτσι και τα νεφρά μας, αν προσπαθήσουμε να πιούμε πχ. 2 λίτρα νερό μέσα σε λίγη μόνο ώρα, θα συγκρατήσουν συγκεκριμένο όγκο υγρών και τα υπόλοιπα θα τα αποβάλουν μέσω των ούρων. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρές ποσότητες υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθ΄ολη τη διάρκεια της ημέρας. 

Πολλές φορές περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Όμως το αίσθημα της δίψας μπορεί να καθυστερήσει και μέχρι να το νοιώσουμε να είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, παρότι αποτελούνται από  νερό, δεν βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος.  Προκαλούν διούρηση και αφυδατώνουν των οργανισμό. Συνοδεύστε τα ποτά σας ,αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ,πάντοτε με ικανές ποσότητες νερού για την καλύτερη ενυδάτωση σας.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού. Το ίδιο και η κατανάλωση  ροφημάτων , όπως τα αφεψήματα βοτάνων, μπορεί να βοηθήσει  στην πρόσληψη της συνολικής συνιστώμενης ποσότητας νερού.

Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν τους αρέσει η γεύση του νερού μπορείτε να δοκιμάσετε ανθρακούχο νερό ή αρωματίστε το νερό σας με χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι ή ακόμα μπορείτε να αφήσετε μέσα σε ένα μπουκάλι με νερό 2-3 φράουλες ή αποξηραμένα δαμάσκηνα για λίγες ώρες έτσι ώστε  το νερό σας να πάρει τη γεύση των φρούτων και να είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωση του!

Επιμέλεια: 
Ελένη Ν. Φουσέκα 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 
Επιστ. Συνεργάτης Medidiatrofi.gr
Τηλ.: 697 250 65 47 
facebook: https://www.facebook.com/groups/114135105287992/?bookmark_t=group
blog: http://efouseka.blogspot.gr/  

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Ομορφιά
Συντακτική Ομάδα
10/05/13 01:10
Αρέσει: 2 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Ο «μαγικός» χυμός που καίει το λίπος στην κοιλιά!

Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της...

Διαβάστε περισσότερα...
Εύκολα και υγιεινά σνακ που μας αδυνατίζουν!

Σας προτείνουμε τέσσερα γευστικά σνακ...

Διαβάστε περισσότερα...
Yoga και τέλειοι κοιλιακοί για το καλοκαίρι...

Λίγος καιρός έμεινε για να φορέσουμε τα μαγιό μας και να ξεχυθούμε στις παραλίες... η κοιλιά μας?

Διαβάστε περισσότερα...