Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Ο μυστηριώδης κόσμος των ονείρων!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Όνειρο: Είναι η βίωση μιας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών συναισθημάτων, μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μία χωρίς ειρμό και λογική αλληλουχία ιστορία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι απλά δημιουργήματα της φαντασίας μας, είναι προβολές του υποσυνείδητου, είναι απόρροια συναισθηματικής φόρτισης, μας προειδοποιούν για μελλοντικά συμβάντα, μπορούν να ερμηνευτούν;

“Τα όνειρα δεν είναι παρά απλή αποπλάνηση του πνεύματος”, υποστηρίζουν κάποιοι. Αν έχεις φάει βαριά ή έχεις στενοχωρηθεί ή απογοητευθεί με κάτι,  σίγουρα,  θα δεις ένα δυσάρεστο όνειρο.

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα όνειρα θεωρούνταν ως μηνύματα από τους θεούς.  
-Στην Παλαιά Διαθήκη, με όνειρα μίλησε ο Θεός στους προφήτες. Ο Δαυίδ και ο Ιωσήφ ήταν διάσημοι ονειροκρίτες. 
-Ο Τειρεσίας και ο Νέστωρ θεωρούνταν ονειροσκόποι, η φήμη των οποίων ήταν διαδεδομένη ήδη από τα χρόνια του Ομήρου. 
-Κατά την Ρωμαϊκή εποχή υπήρχαν όνειρα που υποβάλλονταν στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο για ανάλυση και ερμηνεία τους. Αυτοί που ερμήνευαν όνειρα συνόδευαν ακόμα και στρατιωτικούς ηγέτες σε μάχες και εκστρατείες.

Οι άνθρωποι γενικά, πιστεύουν ότι τα όνειρα δεν είναι τυχαία, απεναντίας πηγάζουν από το ασυνείδητο και σίγουρα κάτι προμηνύουν. 
Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Sigmud Freud και τον Carl Jung. Ο Freud άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε πως κάθε ανθρώπινη πράξη , αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο.Ο άνθρωπος τείνει να καταστέλλει τις επιθυμίες και τα ένστκτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Freud  υποστήριζε ακόμα ότι το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί. Από την άλλη ο Carl Jung υποστήριζε ότι τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνηδειτού μυαλού αλλά ως ένα “παράθυρο” στο υποσυνείδητο, προσφέροντας έτσι προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνηδειτού κόσμου του ατόμου.

Ψυχοθεραπευτικές τεχνικές συνδέονται σήμερα με την ανάλυση των ονείρων. Η πολυυπνογραφία είναι μία μέθοδος καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά την διάρκεια του ύπνου. Έτσι έγιναν γνωστά τα δύο στάδια του ύπνου με τις ταχείες οφθαλμικές κινήσεις. Το στάδιο REM (Rapid Eyes Movement) και  NREM  (Νοn Rapid Eyes Movement). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο στάδιο REM επειδή χαρακτηρίζεται από έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό στην οποία οφείλονται και τα όνειρα. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυική χαλάρωση.

Το σίγουρο είναι ότι το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, δεδομένου ότι αν κάποιος μείνει χωρίς ύπνο  για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος.

Όσο για το βασικό ερώτημα αν τα όνειρα είναι προφητικά παραμένει αναπάντητο. 
Αποτελέσματα διαφόρων ερευνών σε μεγάλα σύνολα πληθυσμού δείχνουν ότι μεταξύ του 18-38% των ανθρώπων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα όνειρο που προέβλεπε το μέλλον. Από αυτούς το 70% έχει βιώσει εμπειρία de javu. Το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορούν να μας προετοιμάσουν για το μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερο, από 63% σε 98%.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να αποκρυπτογραφήσετε να όνειρά σας, μελετήστε τα μηνύματα που το υποσυνείδητο σας σας στέλνει, ατενίστε το μέλλον σας με αισιοδοξία και...όνειρα γλυκά. 

Μέλος: maria 40
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
maria 40
03/05/13 00:56
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Ιστότοπος ενοικίασης φιλενάδας

Με μόλις 5 δολάρια ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια ψεύτικη σχέση...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...