Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Καλοήθη νοσήματα του μαστού

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Πολύ συχνά έρχονται στο Ιατρείο γυναίκες τρομοκρατημένες επειδή ψηλάφισαν τυχαία ένα μικρό ογκίδιο στο μαστό ή αισθάνθηκαν πόνο και ευαισθησία σε κάποιο σημείο του μαστού.

Όχι άδικα το ογκίδιο αυτό το ταυτίζουν με ύπαρξη μιας κακοήθειας. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Μία στις έντεκα θα παρουσιάσει κατά την διάρκεια της ζωής της καρκίνο του μαστού που είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες και αποτελεί το 30% των καρκινωμάτων των γυναικών.

Η πλειονότητα όμως των ογκιδίων που εντοπίζονται στο μαστό είναι καλοήθεις όγκοι (όχι καρκίνος). Συνηθέστερα ογκίδια είναι: οι κύστες(ινοκυστική μαστίτιδα), τα αδενώματα, τα λιπώματα και τα θηλώματα τα οποία δεν αποτελούν όμως σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και δεν μεταλλάσσονται σε καρκίνο. Ορισμένα από αυτά υποχωρούν αυτόματα και με την πρόοδο της ηλικίας ιδίως στην εμμηνόπαυση, εξαφανίζονται.

Οι παθήσεις όμως αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη γυναίκα και να την οδηγούν στο γιατρό για να τεθεί η σωστή διάγνωση και να αποκλεισθεί η κακοήθεια. Πρέπει να γίνεται τακτική αυτοεξέταση του μαστού από τις γυναίκες.

Επίσης η εξάμηνη τακτική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο τους, ο οποίος με την καλή λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση, τον υπέρηχο του μαστού και την μαστογραφία, είναι τις περισσότερες φορές σε θέση να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, τα χαρακτηριστικά του ογκιδίου δεν είναι 100% καλοήθους όγκου ή όταν εκκρίνεται απλά ξηρό υγρό από τη θηλή είναι ύποπτο για κακοήθεια. Έτσι ο γιατρός προτείνει την κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος και την παρακέντηση με βελόνα του ογκιδίου για βιοψία. Αν αυτά δεν είναι αρκετά συστήνει την χειρουργική αφαίρεση του ογκιδίου για βιοψία.

Στη συνέχεια θα αναφέρω λίγα λόγια για τις συχνότερες καλοήθεις καταστάσεις και τα συμπτώματα τα οποία θα αναγκάσουν τις γυναίκες να προσφύγουν στο γιατρό τους:

1. Ινοκυστική μαστοπάθεια: Τα ψηλαφητά ογκίδια είναι κυρίως κύστες από τη διάταση των πόρων του μαστού. Είναι άγνωστη η αιτιολογία, έχει όμως σίγουρα σχέση με την ορμονική κατάσταση της γυναίκας. Εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών με μαστωδυνία ή εκροή υγρού από τη θηλή και πολλές φορές ιδίως στην εμμηνόπαυση, υποχωρεί αυτόματα.
2. Ινοαδενώματα: Είναι καοήθεις όγκοι των αδενικών λοβών του μαστού και έχουν την ίδια αιτιολογία με την ινοκυστική νόσο. Πολλές  φορές χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση για καλύτερη διάγνωση ή όταν προκαλούν έντονο πόνο.
3. Θηλώματα: Είναι καλοήθης υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Δεν εμφανίζονται συχνά και είναι άγνωστη η αιτιολογία τους. Συνήθως έχουν σχέση με την ορμονική κατάσταση με παλιές κακώσεις ή τραυματισμούς του μαστού. Εμφανίζονται με εκροή οροαιματηρού υγρού από τη θηλή και χρειάζονται κυτταρολογική εξέταση ή και χειρουργική αφαίρεση για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία.
4. Γαλακτοφορεκτασία: Είναι διάταση ορισμένων πόρων του μαστού και δεν είναι συχνή. Συνήθως εμφανίζονται στις πολύτεκνες γυναίκες σε ορμονικές διαταραχές ή τραυματισμούς. Οι γυναίκες αισθάνονται πόνο και συμπτώματα φλεγμονής στο μαστό (θερμότητα, ερυθρότητα, οίδημα και εκροή κίτρινου υγρού ή κιτρινοπράσινου υγρού.
5. Λιπώματα: Εμφανίζονται στους λιπώδεις και μεγάλους μαστούς. Είναι συχνή πάθηση και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.
6. Κύστεις: Συνήθως είναι στρογγυλές με μαλακή σύσταση και ομαλό περίγραμμα. Έχουν σχέση με την ορμονική κατάσταση και μπορούν να εμφανίζουν διαφορετικό μέγεθος ανάλογα με την ορμονική φάση της περιόδου. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και αν αποκλεισθεί η κακοήθεια μπορεί να μην χρειασθεί χειρουργική αφαίρεση.

Όλες οι παραπάνω καλοήθεις καταστάσεις του μαστού είναι οι συχνότερα απαντώμενες σε ένα γυναικολογικό ή χειρουργικό Ιατρείο. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Η ευαισθητοποίηση όμως των γυναικών στη συχνή αυτοεξέταση και την επίσκεψη για τις παθήσεις αυτές στο γιατρό, μας έχει οδηγήσει στην έγκαιρη ανακάλυψη κακοηθειών και στην γρήγορη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ην μεγάλη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΛΗΣ
ΧΕΙΡ. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΓΑΙΑ
ΝΕΟΦΥΤΟΥ 48 ΧΑΛΚΙΔΑ - ΤΗΛ.  2221080900
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
29/10/12 14:11
Αρέσει: 7 / Σχόλια: 2
209 Giorgos Sarlis Δευτέρα, 05 Νοε 2012, 20:32

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. ΩΜΩΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΛΙΠΩΔΕΙΣ ΜΑΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΚΟΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΨΗΛΑΦΙΣΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Η ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ .


175 andriana Παρασκευή, 02 Νοε 2012, 13:23

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Θέλω να ρωτήσω τον γιατρό. Οι λιπώδεις και μεγάλοι μαστοί είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού; Η διάγνωση είναι πιό δύσκολη;


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...