Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Ποια από τις 5 αισθήσεις, μας υπόσχεται μακροζωία αν λειτουργεί σωστά;

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν την μυρωδιά της μέντας, του ψαριού, του πορτοκαλιού και του δέρματος μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 3.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 57 έως 85 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι και όσες είχαν χάσει την όσφρησή τους είχαν τετραπλάσια θνησιμότητα μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική όσφρηση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο είχαν ζητήσει  από  εθελοντές να αναγνωρίσουν πέντε μυρωδιές (ψάρια, τριαντάφυλλο, δέρμα, πορτοκάλι, μέντα) και στη συνέχεια τους χώρισαν σε ομάδες αναλόγως με τις λάθος απαντήσεις τους.

Όσοι έκαναν 4-5 λάθη χαρακτηρίσθηκαν ως ανοσμικοί (απουσία οσφρητικής ικανότητας), όσοι έκαναν 2-3 λάθη χαρακτηρίσθηκαν ως υποσμικοί (μειωμένη λειτουργία της όσφρησης) και όσοι είχαν 0-1 λάθος χαρακτηρίσθηκαν ως νορμοσμικοί (φυσιολογική λειτουργία της όσφρησης).

Από τους εθελοντές με ανοσμία το 39% είχαν πεθάνει έως το 2010-2011 που κατέγραψαν οι ερευνητές τη θνησιμότητα μεταξύ τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές με υποσμία ήταν 19% και σε εκείνους με νορμοσμία μόλις 10%. Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι οι πάσχοντες από ανοσμία είχαν 5,85 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική όσφρηση, γράφουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, ο κίνδυνος δεν άλλαξε όταν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες (όπως την ηλικία, τη διατροφή, το κάπνισμα, τη φτώχεια, άλλα προβλήματα υγείας κ.λπ.) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», η διαταραχή ή η απουσία όσφρησης καθ’ εαυτή δεν είναι θανατηφόρος, αλλά μπορεί να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για υποκείμενα προβλήματα.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να αποτελέσουν την βάση για ένα χρήσιμο, φθηνό, κλινικό τεστ που θα εντοπίζει εύκολα ποιοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χαγιάντ Πίντο, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Το πως ακριβώς θα μπορούσε η όσφρηση να αποτελεί «προάγγελο» θανάτου δεν είναι γνωστό. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Η όσφρηση είναι μία υποτιμημένη αίσθηση, παρότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή», είπε ο δρ Πίντο. «Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί από τα νέα ευρήματα, αλλά αν έχει επίμονη διαταραχή της όσφρησης καλό είναι να συμβουλευθεί τον γιατρό του.
»Και αυτό, διότι πολλά είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να την πλήξουν».

Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κτυπήματα στο κεφάλι, οι λοιμώξεις των ιγμορίων, διάφορες ορμονικές διαταραχές, οι πολύποδες της μύτης, ορισμένα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (λ.χ. νόσος του Πάρκινσον, νόσος Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας), ο διαβήτης κ.λπ.

tanea.gr

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία
Συντακτική Ομάδα
26/02/16 21:34
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε στα κιλά σας...

Διαβάστε περισσότερα...