Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Η Google λανσάρει online βιβλιοθήκη με τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Διασκέδαση
Η πρώτη σελίδα του Βιβλίου της Γένεσης, γραμμένου στα εβραϊκά

Έξι δεκαετίες μετά την ανακάλυψη των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, και σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη συγγραφή τους, το Ισραήλ και η Google ανάρτησαν στο Διαδίκτυο 5.000 ψηφιοποιημένες εικόνες των βιβλικών κειμένων. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Δευτερονόμιο με τις Δέκα Εντολές, καθώς και ένα τμήμα του πρώτου κεφαλαίου της Γένεσης, το οποίο χρονολογείται στον 1ο π.Χ αιώνα.

Ιερουσαλήμ
Έξι δεκαετίες μετά την ανακάλυψη των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, και σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη συγγραφή τους, το Ισραήλ και η Google ανάρτησαν στο Διαδίκτυο 5.000 ψηφιοποιημένες εικόνες των βιβλικών κειμένων.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Δευτερονόμιο με τις Δέκα Εντολές, καθώς και ένα τμήμα του πρώτου κεφαλαίου της Γένεσης, το οποίο χρονολογείται στον 1ο π.Χ αιώνα.

Τα κείμενα, στα οποία είχε μέχρι σήμερα πρόσβαση μόνο ένας κλειστός κύκλος ακαδημαϊκών, γίνονται για πρώτη φορά διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

«Μόνο πέντε συντηρητές σε όλο τον κόσμο έχουν εξουσιοδότηση να μεταχειρίζονται τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Τώρα, όλοι μπορούν να τα αγγίξουν στην οθόνη του σπιτιού τους» δήλωσε ο Σούκα Ντόρφμαν, διευθυντής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

Τα χειρόγραφα, τα οποία θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα, πιστεύεται ότι γράφτηκαν ή συλλέχθηκαν από μια ασκητική σέκτα των εβραίων που εγκατέλειψε την Ιερουσαλήμ και κατέφυγε στην έρημο, κοντά στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας, πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Τα περίπου 800 κείμενα σε πάπυρο και περγαμηνή, γραμμένα στην αραμαϊκή, την εβραϊκή και την αρχαία ελληνική γλώσσα, έριξαν νέο φως στην ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου, γνωστής και ως Τανάκ, αλλά και στην γέννηση του χριστιανισμού.

Ο χώρος όπου ήταν κρυμμένα τα χειρόγραφα βρέθηκε τυχαία από ένα βοσκό το 1947 στο Κουμράν, σε μια σπηλιά κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στη Δυτική Όχθη. Σήμερα, τα περισσότερα φυλάσσονται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Όπως ανακοίνωσε η Google, η ψηφιοποίηση των κειμένων βασίστηκε σε τεχνικές που ανέπτυξε η NASA και περιλαμβάνει τη φωτογράφηση των πρωτότυπων σε πολλά μήκη κύματος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Διασκέδαση
Συντακτική Ομάδα
26/12/12 09:41
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πικ-νικ ξανά στη μόδα

Στην Βόρεια Ιταλία οι φίλοι και γείτονες Ιταλοί...

Διαβάστε περισσότερα...
Έμπλεξε με τον τζόγο, τώρα;

Σήμερα Δευτέρα πρωί ξύπνησα με την ανάγκη...

Διαβάστε περισσότερα...
Αυτή την Κυριακή στην Ομόνοια, από κάτω!

Κάτω απ' την Ομόνοια: περιοχή “δύσκολη”...

Διαβάστε περισσότερα...