Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Πως να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια από την κουζίνα

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Οικολογία
Ο πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά μικροβίων και βακτηρίων είναι αυτά που τρώμε και ο επικίνδυνος χώρος του σπιτιού είναι η κουζίνα. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε ανέδειξε το σφουγγαράκι των πιάτων το πιο βρώμικο αντικείμενο ενός σπιτιού, για την ακρίβεια 200.000 φορές πιο βρώμικο από την λεκάνη της τουαλέτας.

Υπάρχει όμως τρόπος να διασφαλίσετε εσάς και τους αγαπημένους σας με απλές κινήσεις. Σωστό πλύσιμο των προϊόντων που καταναλώνετε, σωστή χρήση των εξαρτημάτων για την προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα και φυσικά σωστή αποθήκευση των προϊόντων διατροφής, κρατούν τα μικρόβια μακριά.

Πλύσιμο προϊόντων – προετοιμασία

Δεν αρκεί μόνο να πλένετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία φαγητού, Χρειάζεται να το κάνετε κατά την διάρκεια και μετά από την επαφή με κάθε διαφορετικό προϊόν. Επίσης χρειάζεται σωστός καθαρισμός των ξύλων κοπής και των μπωλ αποθήκευσης.

Πώς να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια

- Χρησιμοποιήστε καθαρά ψαλίδια ή μαχαίρια για να ανοίγετε τις συσκευασίες των προϊόντων

- Οι φλούδες των φρούτων μπορεί να κουβαλάνε βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν όταν τα τρώτε, τα κόβετε ή τα ξεφλουδίζετε

- Να πλένετε όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσετε. Αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα, ακόμη και αυτά που χρειάζονται ξεφλούδισμα ή όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες.

- Καθαρίστε το εξωτερικό περίβλημα φρούτων και λαχανικών, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια με μια βούρτσα ή χαρτί.

- Να πετάτε πάντα μερικά εξωτερικά φύλλα από το μαρούλι και αντίστοιχες σαλάτες.

- Αφού τα καθαρίσετε να αποθηκεύετε πάντα τα τρόφιμα σε καθαρές συσκευασίες ή μπολ και ποτέ σε αυτά που αγοράστηκαν.

Σανίδες κοπή τροφίμων

- Να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο διαφορετικές σανίδες κοπής τροφίμων.

- Να έχετε μια μόνο για να κόβετε ωμό κρέας, ψάρια και πουλερικά.

- Να κόβετε σε ξεχωριστή το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα.

- Να πλένετε αμέσως μετά τις σανίδες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό τρίβοντάς καλά. Για καλύτερη απολύμανση χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων.

- Να πετάτε αμέσως όσες έχουν βαθιές χαρακιές από κοψίματα καθώς μπορεί να μετατραπούν σε ιδανικό χώρο ανάπτυξης βακτηριδίων.
 
Κουτιά και μπουκάλια

Σκουπίστε εξωτερικά τα κουτιά αναψυκτικού, τις συσκευασίες γάλακτος, τα βάζα και οποιαδήποτε συσκευασία περιέχει τρόφιμα, πριν την ανοίξετε. Αυτό θα αποτρέψει μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στα τρόφιμα. Να θυμάστε ότι καλό καθάρισμα χρειάζονται πριν και μετά την χρήση και τα εργαλεία για το άνοιγμα της κάθε συσκευασίας.

Πηγή: “Academy of Nutrition and Dietetics”

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Οικολογία
Συντακτική Ομάδα
27/05/13 00:24
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
7 τροφές που δεν χρειάζεται να τις καταναλώσετε ως βιολογικές

Ίσως η κατανάλωση τροφίμων να μην είναι και τόσο επίφοβη όσο νομίζαμε...

Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη θέση στην ΕΕ για τα ελληνικά νερά!!

Σύμφωνα με την φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος...

Διαβάστε περισσότερα...
Πιο φιλικοί τρόποι αντιμετώπισης των εντόμων του Καλοκαιριού για σας και το περιβάλλον

Μύγες, κουνούπια, κατσαρίδες, είναι κάποια από τα έντομα του καλοκαιριού, που εκτός...

Διαβάστε περισσότερα...
Φτιάξτε φυσικό και αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα!!

Η σπιτική εκδοχή κάνει όσα δεν ονειρεύτηκε ποτέ η εμπορική και επιπλέον είναι...

Διαβάστε περισσότερα...