Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Άγχος & Σεξ : Όταν το άγχος μας «χτυπά την πόρτα»…

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Άγχος! Στις μέρες μας όλο και πιο πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται γι’ αυτό. Ωστόσο, το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που όλοι βιώνουμε κάποιες στιγμές. Είναι ένας βοηθητικός μηχανισμός για το άτομο, καθώς το προειδοποιεί και το προετοιμάζει παράλληλα, να αντιδράσει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο μπροστά σε καταστάσεις που είναι άγνωστες και απειλητικές για το ίδιο.

Τι γίνεται όμως όταν το επίπεδο του άγχους που αισθάνεται κανείς ξεπερνά το μέτριο και βιώνεται ως ένα διάχυτο και έντονο αίσθημα δυσφορίας; Τότε είναι που το άγχος γίνεται παθολογικό, με τεράστιες συνέπειες για αυτόν που το βιώνει αλλά και τους γύρω του. Όσο αφορά στις συνέπειες του άγχους, αυτό προκαλεί τόσο σωματικές μεταβολές, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, αυξημένη αναπνοή, μυϊκούς  πόνους, αίσθημα ζάλης, όσο και σημαντικές μεταβολές στην ψυχολογία του ατόμου, επηρεάζοντας την γενικότερη λειτουργικότητά του και την συναισθηματική του ηρεμία. Επιπρόσθετα, πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς  δείξει την μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και την σεξουαλικότητα του ατόμου. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά! Η σεξουαλική πράξη και η συναισθηματική εμπλοκή, ως παιχνίδι των αισθήσεων και κορυφαία έκφραση ερωτισμού απαιτεί ψυχική και συναισθηματική ηρεμία προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει ολοκληρωτικά την ερωτική διαδρομή προς την απόλαυση και την ηδονή που αυτή προσφέρει.

Φαίνεται λοιπόν, πως αυτή την ένταση που βιώνουν καθημερινά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες την μεταφέρουν από το γραφείο στο σπίτι και δυστυχώς, πολύ συχνά και στο κρεβάτι. Έτσι, ενώ παλιά το κρεβάτι ήταν το μέρος που έδινε τη δυνατότητα σε δύο εραστές να χαλαρώσουν, να έρθουν πιο κοντά και να λειτουργήσουν ερωτικά παίρνοντας και δίνοντας απόλαυση, τώρα πια οι ίδιοι εραστές θεωρούν τη σεξουαλική πράξη αγγαρεία και πρωταρχική τους ανάγκη, την ανάγκη για ύπνο και ξεκούραση.

Ίσως το στρες, το έντονο άγχος, οι απαιτητικοί  και κουραστικοί ρυθμοί που απαιτεί η σύγχρονη καθημερινότητα, να είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Από την άλλη μεριά, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας και η οικονομική ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε μια διαρκή αγωνία και αναζήτηση νέων ευκαιριών απασχόλησης, με αποτέλεσμα η ζωή τους να έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα δρόμου για επιβίωση, όπου, ως φυσικό επακόλουθο, το σεξ δεν έχει πρωταγωνιστική θέση.

Επιπλέον, έντονο είναι το άγχος και για την ίδια τη σεξουαλική επαφή, κάτι που φαίνεται να απασχολεί κυρίως τους άνδρες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού  πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης απασχολεί το μυαλό του με σκέψεις και ερωτήματα για το πόσο «καλά μπορεί να τα καταφέρει». Το άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλική του εικόνα και το σεξουαλικό του ρόλο και αγωνιά για το πόσο καλός εραστής θα φανεί στα μάτια της συντρόφου του. Αναπάντητα ερωτήματα απασχολούν τη σκέψη του και τον εμποδίζουν να απολαύσει το σεξ. Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρηση στύσης, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, άγχος για το μέγεθος του πέους, είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που κάνει το άτομο και συνδέονται τόσο με την ανάπτυξη όσο και με τη διατήρηση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει, πως το έντονο άγχος, συνδέεται, προκαλεί και συντηρεί προβλήματα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες. Το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία δημιουργεί έντονη πίεση στο άτομο και η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερο άγχος, το οποίο επιδεινώνει  περισσότερο την ψυχική κατάσταση του ατόμου και κατά συνέπεια και το πρόβλημα. Δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος» αρνητικών σκέψεων, υποθέσεων και ενοχών, όπου το άγχος προκαλεί κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, αυτή  προκαλεί μεγαλύτερο άγχος και έτσι η σεξουαλική δυσλειτουργία επιδεινώνεται κάνοντας το άτομο να υποφέρει ακόμα πιο πολύ. 


Ζαρκάδα Νίκη
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θ. Ασκητή

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
09/03/13 00:07
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Δείτε τι... ξεσηκώνει τους άνδρες!

Είχες φανταστεί πέρα από τη συμπεριφορά σου και την ομορφιά σου τι μπορεί να...

Διαβάστε περισσότερα...
Μπαίνοντας στο μυαλό των αντρών...

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε. Πώς σκέφτονται άραγε οι...

Διαβάστε περισσότερα...
Φτάσε όπου δε μπορείς!

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ν. Καζαντζάκη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» ...«Με κοίταξες, κι ως με κοίταξες ένιωσα πως ο κόσμος ετούτος είναι ένα σύννεφο...

Διαβάστε περισσότερα...